Hlavní obsah

Trump už nechce na hranicích s Mexikem betonovou zeď, ale miliardy na ni žádá dál

– Washington

Americký prezident Donald Trump v úterý večer v televizním projevu prohlásil, že „na žádost demokratů” souhlasí s tím, že jižní hranici USA s Mexikem nebude chránit betonová zeď, ale ocelová bariéra. Dál ale trvá na sumě 5,7 miliardy dolarů (přes 127 miliard korun), za kterou se postaví.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump při televizním projevu

Článek

První projev přímo přenášený z Oválné pracovny Bílého domu od Tumpova nástupu do funkce vysílaly všechny hlavní americké celoplošné televize. Trump pronesl projev ve vypjaté situaci. Demokraté mu odmítají schválit tak vysoké výdaje na hraniční zeď, a kvůli tomu není schválen rozpočet, takže administrativě došly peníze a část státních zaměstnanců nedostává od Vánoc peníze. Zavřená jsou muzea i národní parky.

Prezident proto potřeboval obhájit svůj požadavek. V devítiminutovém projevu vykreslil v černých barvách „absolutně kritickou situaci” na hranicích, která podle něj vyústila v bezpečnostní a humanitární krizi. Trump řekl, že prostupná hranice není schopna zabránit pronikání ilegálních migrantů, pašeráků drog a zločinců z Mexika do Spojených států. Každý občan by podle něj měl vyzval Kongres, aby prezidentský návrh na posílení ostrahy hranic schválil.

„Kolik americké krve musí být ještě prolito, než Kongres zareaguje?" řekl Trump. V této souvislosti zmínil případy, kdy migranti bez dokladů chladnokrevně zavraždili občany USA.

Trumpův projev, vysílaný v hlavním večerním vysílacím čase, nebyl zjevně určen jen americké veřejnosti, ale zejména opozičním demokratům, kteří se stavbě hraniční zdi usilovně brání. Vyzval je, aby se s ním v Bílém domě setkali k jednání, protože „nečinnost politiků je nemorální”.

Prezident se zároveň snažil mobilizovat republikánské zákonodárce, kteří se obávají negativní reakce Američanů na zablokování vládních financí vyvolané sporem o zeď. V jeho důsledku se dostaly do obtížné situace statisíce rodin amerických státních zaměstnanců, kteří jsou už třetí týden bez mzdy.

Stav nouze Trump nevyhlásil

Vyhlášení stavu nouze, o němž některá média spekulovala, jeho projev neobsahoval. Podle televize CNN poradci prezidenta od takového kroku odrazovali, protože podle nich nemá v nynější situaci oporu v zákonech. Stav nouze, který by hlavě státu umožnil uvolnit finance na stavbu zdi bez souhlasu zákonodárců a obejít tak ústavní právo Kongresu na kontrolu federálních výdajů, by vyvolal vlnu žalob.

Demokraté: To Trump vyrábí krize a drží občany jako rukojmí

Na prezidentův projev v televizi bezprostředně navázala reakce čelných politiků Demokratické strany. Šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová prohlásila, že „lidé stojící na hranicích nejsou bezpečnostní hrozbou, ale humanitární výzvou”. Řekla, že „prezident Trump nesmí držet americké občany jako rukojmí, musí skoncovat s vyráběním krizí a musí uvolnit peníze pro financování vlády”.

Vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer označil stavbu zdi za neúčinný a zbytečný projekt. Obvinil Trumpa, že „šíří strach a zakrývá chaos ve vlastní vládě”.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Senate Minority Leader Chuck Schumer of N.Y., and House Speaker Nancy Pelosi of Calif., pose for photographers after speaking on Capitol Hill in response President Donald Trump's address, Tuesday, Jan. 8, 2019, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)

Podle kritiků prezidenta by účinek hraniční zdi byl sporný. V roce 2018 bylo na hranicích s Mexikem zadrženo 400 000 lidí, což je výrazně méně než na přelomu století, kdy počty pokusů o ilegální přechod dosahovaly každoročně milionu. Většina cizinců, kteří v USA žijí bez platných dokladů, navíc podle statistik nepronikla na území Spojených států ilegálně. Tito lidé přicestovali s platným vízem, ale po vypršení jeho platnosti v zemi zůstali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám