Hlavní obsah

Demokraté schválili návrh rozpočtu bez peněz na zeď. Trump ho zřejmě vetuje

– Washington

Americká Sněmovna reprezentantů schválila ve čtvrtek večer dvojici návrhů ukončujících nouzové fungování vládních úřadů. Krátce poté, co díky volbám získali ve sněmovně většinu demokraté, prosadili text, který má zajistit dostatek peněz pro většinu federálních úřadů do konce září. Prezident Donald Trump však bude návrhy zákonů pravděpodobně vetovat. Chybí v nich totiž prostředky na zeď na hranici s Mexikem.

Foto: Profimedia.cz

Sněmovna reprezentantů Spojených států

Článek

Kvůli sporu o pět miliard dolarů (112 miliard korun) na stavbu zdi, kterou demokraté striktně odmítají, již dva týdny nemá část federálních úřadů peníze na svůj provoz, takže musí fungovat v nouzovém režimu.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump mluví na zasedání svého kabinetu v Bílém domě.

Zatímco jeden z návrhů zajišťuje finance pro většinu úřadů do zářijového konce fiskálního roku, druhý se týká pouze peněz pro klíčové ministerstvo vnitřní bezpečnosti, které zajišťuje ochranu hranic. Pro něj demokraté navrhli financování pouze do 8. února s tím, že do té doby by se obě strany měly dohodnout na kompromisu týkajícím se peněz na zeď.

Republikáni, kteří ovládají Senát, aktivitu demokratů kritizovali jako „zbytečné hlasování, jež nezajišťuje prostředky k ochraně hranic“.

Trump by měl ještě v pátek se zástupci obou stran v Bílém domě opět o celé situaci jednat.

Reklama

Výběr článků

Načítám