Hlavní obsah

USA: Moskva modernizuje atomový bunkr u Kaliningradu. Úsměvné, reaguje ruský expert

Právo, ama

Na modernizaci skladu pro jaderné zbraně poblíž ruského Kaliningradu upozornily zdroje v USA. Podle zprávy na webu Federace amerických vědců (FAS) se tam už dva roky opravuje konstrukce, která se nápadně podobá „typickým ruským úložištím jaderných zbraní“.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Taktická raketa Iskander. Ilustrační foto

Článek

„Je tam pevné vícevrstvé oplocení po celém obvodu. Samotné bunkry pak mají trojitý plot. To jsou typické rysy všech úložišť jaderných zbraní, které známe z Ruska,“ citoval šéfa týmu badatelů Hanse Kristensena britský list The Guardian.

Opravy prý začaly již v roce 2016 a letos nad „bunkrem“ vyrostla nová betonová střecha. Kristensen přitom řekl, že družicové snímky objektu nepřinesly důkazy, že by se v Kaliningradské oblasti, enklávě mezi Pobaltím a Polskem, nacházely jaderné zbraně. Svědčí však prý o tom, že „objekt je využíván“.

Vědci přitom nemají žádné informace o tom, pro jaké účely je konstrukce připravována, a netuší, zda se tam nacházely jaderné hlavice.

Iskandery údajně jen na cvičení

Ruský server gazeta.ru citoval vojenského experta Andreje Koškina, který závěry amerických vědců označil za „úsměvné“.

„Odvolávají se na údaje z map Googlu. To je celé to umění jejich vyšetřování. Copak si ve Spojených státech skutečně myslí, že by Rusko nedokázalo práce na podobném objektu utajit? Pokud by to bylo zapotřebí, nikdy by se o výstavbě a provozu sila s jadernými zbraněmi nedozvěděli,“ řekl.

Koncem ledna Rusko dopravilo do Kaliningradské oblasti balistické rakety Iskander-M. Ty se podle ruských vojenských zdrojů využívají při manévrech, avšak ne pro „reálnou střelbu“.

Ruské ministerstvo obrany reagovalo na výtky ohledně vyzbrojování Kaliningradské oblasti prohlášením, že jde o reakci na posilování jednotek NATO u ruských hranic.

Zdůraznilo, že Kaliningradská oblast je ruské území, na kterém mohou být dislokovány raketové komplexy, flotila nebo jiná výzbroj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám