Hlavní obsah

Rusko by se opět mělo účastnit schůzek nejvyspělejších států, přimlouvá se Trump

Washington

Rusko by opět mělo zasednout za jednací stůl a účastnit se schůzek skupiny nejvyspělejších států, řekl v pátek americký prezident Donald Trump, než odletěl do Kanady na summit G7. Rusko bylo vyřazeno z jednání skupiny G8 po anexi Krymu v roce 2014, připomněl server týdeníku Focus.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump před odletem na summit v Kanadě

Článek

„Vyhodili Rusko a měli by ho vzít zpátky, protože bychom měli mít Rusko u jednacího stolu,” řekl Trump. „Miluji svou zemi a pro Rusko jsem noční můrou. Dodávám ale, že Rusko by na schůzce (v Kanadě) mělo být. Proč se scházíme bez přítomnosti Ruska?” poznamenal Trump.

Kanada se už ozvala a Trumpův návrh odmítá. Nechce, aby se Rusko vrátilo do skupiny G7. Itálie naopak souhlasí.

Rusko o návrat nemá příliš velký zájem. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko preferuje jiné formáty schůzek.

Do skupiny vyspělých světových ekonomik v současnosti patří Německo, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Velká Británie a Spojené státy americké.

Napětí kvůli clům

Nynějšímu summitu, který začíná v pátek v kanadském městě La Malbaie budou zřejmě dominovat spory mezi Spojenými státy a zbývajícími předními zeměmi světa. Ačkoliv chce kanadský premiér Justin Trudeau setkání zaměřit na problematiku hospodářského růstu, analytici se obávají, že poslední Trumpovy obchodní a diplomatické kroky jednání ovlivní.

Trump týden před začátkem summitu rozzlobil Kanadu a evropské členy G7 ukončením výjimky z cel na dovoz oceli a hliníku zavedených Spojenými státy letos v březnu. EU se podle agentury Reuters bude na summitu snažit změnit postoj USA jak k clům, tak k rozhodnutí odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Evropané mají ovšem v tomto směru velmi malá očekávání.

Reklama

Výběr článků

Načítám