Hlavní obsah

Stará profese: Špínu na kandidáty v USA hledají už od 19. století

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

To, co kandidát na prezidenta Spojených států kdy řekl, jak hlasoval anebo co tají, může i po desetiletích náhle vyplout a pořádně mu zavařit. Je to práce „stopařů“ v zákulisí, kteří měsíce pátrají po příslovečných kostlivcích volebních aktérů ve skříni. Masívní slídění po slabých místech i vrhání špíny provází kandidáty amerických voleb už od 19. století.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Donald Trump a Hillary Clintonová v předvolební debatě

Článek

„Negativní vedení kampaně funguje a oponenta prověřují najatí pistolníci, kteří chodí po archívech okresních soudů a tráví nekonečné hodiny hledáním chyb a nesprávných prohlášení v záznamech stanice C-SPAN (vysílá politické události - pozn. red.), z nichž se může stát politická munice, nebo dokonce šokující bomba,“ uvedla stanice NPR.

Loňské prezidentské volby z tradice nevybočily, i když získaly navíc nádech ruského vměšování do kampaně na straně Donalda Trumpa, které se stále vyšetřuje. Předvolební mela ovšem byla čilá i tak, přičemž tábory demokratů a republikánů si nic nedluží.

Na Trumpa i Hillary čekala překvapení

Ještě než si republikáni začali v primárkách vybírat skoro z dvacítky uchazečů, zpochybnil je liberální politický akční výbor American Bridge, který na 194 stránkách vydal jejich profily zpracované formou sportovního průvodce.

U Jeba Bushe například zpochybnil jeho nestrannost tím, že v roce 2000 jako guvernér Floridy řídil přepočítávání sporných hlasů prezidentských voleb ve svém státě, v nichž nakonec vyhrál jeho bratr George W. až poté, co soud přepočítávání zastavil.

Jak se ukázalo z dokumentů ukradených z počítačů Demokratické strany, kampaň Hillary Clintonové spolufinancovala hledání kompromitujících materiálů na Trumpa, které sestavil bývalý britský zpravodajský důstojník. Z archívu demokratů unikla i 200stránková „kuchařka“, jak na Trumpa. Počítala i s otevíráním jeho údajných sexuálních eskapád. Sedmého října, měsíc před volbami, se odkudsi vynořilo video z archívu televize NBC, na němž se Trump v roce 2005 vulgárně vyjadřuje o ženách.

Ani republikáni ale nelenili. Už v roce 2015 spustil činnost výbor nazvaný America Rising, pátrající po všem o Clintonové. Měl dvacet stálých zaměstnanců a přes 50 dobrovolníků po celých USA, kteří takříkajíc převraceli každý kámen. Mohlo na to padnout až 15 miliónů dolarů. A politička zažila pěkný šok, když necelé dva týdny před hlasováním ředitel FBI James Comey oznámil, že obnovuje vyšetřování další várky jejích nalezených služebních e-mailů, které v čele diplomacie posílala ze soukromého serveru. Pozadí jeho tahu není zcela jasné.

Profily oponentů pořizují zkušení profíci, kteří vědí, kde trpělivě hledat fakta, jak je vyhodnotit a pak klientům navrhnout image, již by si měli pěstovat – a odlišit se. Vyrostl z toho specializovaný kvetoucí byznys.

„Rozbor odpadků“

To, jestli se choulostivý poznatek nakonec skutečně dostane na denní světlo, určí také klienti. A ti mají výsostný zájem právě o choulostivosti. „Všichni víme, že když se řeč stočí na zkoumání opozice, mluvíme hlavně o aférách, milostných pletkách, užívání drog a všech těchto věcech, které lidi v minulosti dělali,“ popsal profesi „stopařů“ v reálu rozhlasový žurnalista Ken Rudin.

Jeff Berkowitz, majitel analytické společnosti, souhlasí, že jde především o prosévání a rozbor „odpadků“. On a jeho kolegové připouštějí, že ověřenou informaci i zaplatí, ale distancují se od neověřených hlášek, jež občas bývají vyloženou lží.

Na někdejší sexuální delikty doplatil například v primárkách 2011 republikán Herman Cain. Pozdější viceprezident Joseph Biden zase v roce 1988 čelil obvinění z plagiátorství, když si do projevu přisvojil slova lídra britských labouristů Neila Kinnocka, ale necitoval ho.

Naopak obětí vymyšlených triků týmu prezidenta Richarda Nixona se podle FBI stal v primárkách 1972 demokrat Ed Muskie. Tisk tvrdil, že propadl závislosti na léku, a poté, že se neuctivě vyjádřil o frankofonních Kanaďanech. Pak média obvinila jeho ženu z opilství.

Reklama

Výběr článků

Načítám