Hlavní obsah

Hurikán Irma dorazil k ostrovům v Karibiku. Na Bahamách vyhlásili historicky největší evakuaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami
Aktualizováno

Hurikán Irma, jehož větry dosahují rychlosti až 295 km/h, ve středu ráno dorazil k ostrovům v Karibské oblasti. V noci na čtvrtek SELČ se Irma, která je nejsilnějším hurikánem v oblasti za dlouhá desetiletí, přežene přes Portoriko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán IrmaVideo: Reuters

 
Článek

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) uvedlo, že v 05.00 SELČ byla Irma zhruba 75 kilometrů východně od ostrovního státu Antigua a Barbuda, ke kterému se blížila rychlostí 24 km/h, kolem osmé už Barbudu zasáhla.

Živel doprovází vítr, který v nárazech dosahuje rychlosti 295 kilometrů v hodině.

Během úterý Irma zesílila na nejvyšší pátý stupeň na Saffirově-Simpsonově škále. [celá zpráva]

Antiguu a Barbudu bičovaly větry o rychlosti osmdesát kilometrů v hodině už od úterní noci. Úřady na obou ostrovech preventivně vypnuly elektřinu, aby stržené dráty nezažíhaly požáry. Obyvatelé byli vyzváni, aby opustili nízce položené pobřežní zóny, kde hrozí záplavy. Otevřeno pro ně bylo čtyřicet nouzových přístřešků, uvedl list The New York Times.

Americký prezident Donald Trump již v úterý vyhlásil v Portoriku, na Floridě a Amerických Panenských ostrovech stav ohrožení. [celá zpráva] Stejný krok učinily i Bahamy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Irma zachycený z letadla. Lidé na Floridě si dělají zásobyVideo: Reuters

Foto: Noaa, Reuters

Hurikán Irma

„Musíme se připravit na událost, s jakou tady nemáme zkušenosti,“ varoval guvernér Portorika Ricardo Roselló. Upozornil, že po přechodu hurikánu bude oblast zřejmě několik dní, ale možná i týdnů bez elektřiny, vážně poškozena může být kromě domů i další infrastruktura.

Pro Portoriko nemohl přijít hurikán v horší dobu, protože je po ekonomické krizi a nemá peníze na rekonstrukci.

Foto: Nasa, Reuters

Hurikán Irma už v úterý dosáhl nejvyššího stupně.

Floridský guvernér Rick Scott už uvedl do pohotovosti Národní gardu, aby pomáhala s přípravami na úder hurikánu. Floridu by podle výpočtu meteorologů měl zasáhnout v neděli. V Miami se už ve čtvrtek preventivě zavřou školy. Přípravy ve městě začaly dříve, protože si obyvatelé ještě pamatují škody, které napáchal v roce 1992 hurikán Andrew.

Evakuace na Bahamách

Bahamský premiér Hubert Minnis oznámil, že vláda kvůli hurikánu nařídila v jižní části státu největší povinnou evakuaci v historii. Dodal, že živel představuje nesmírné nebezpečí pro ostrovy Mayaguana, Inagua, Crooked Island, Acklins, Long Cay a Ragged Island. Tamní obyvatelé budou během středy letecky přepraveni do Nassau na ostrově New Providence.

Minnis varoval, že ti, kdo neopustí své domovy, budou v obrovském nebezpečí. Upozornil, že bahamské záchranné složky možná nebudou schopny tyto lidi následně zachránit, až Irma ve čtvrtek vstoupí do oblasti.

Kategorie hurikánů (Saffirova-Simpsonova stupnice)
Kategorie 1
Rychlost větru 119 až 153 km/h. Nebezpečný vítr, který strhává střešní krytinu nebo okapy, láme větve stromů nebo vyvrací stromy s mělkými kořeny. Kvůli poškozeném vedení elektrického napětí dochází k výpadkům proudu i na několik dní.
Kategorie 2
Rychlost větru 154 až 177 km/h. Velmi nebezpečný vítr, škody na majetku bývají větší. Kvůli stromům a větvím popadaným na silnice dochází ke kolapsům v dopravě, výpadky proudu kvůli poškozenému vedení mohou trvat až týdny.
Kategorie 3
Rychlost větru 178 až 208 km/h. Devastující vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách a láme či vyvrací stromy. Velké problémy v dopravě, elektřina a voda nemusí být k dispozici až několik týdnů po bouři.
Kategorie 4
Rychlost větru 209 až 251 km/h. Katastrofické následky. Vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách i na zdech domů, většina stromů je větrem polámána či vyvrácena z kořenů a sloupy elektrického napětí jsou strženy. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Kategorie 5
Rychlost větru 252 km/h a vyšší. Katastrofické následky. Zničeno je vysoké procento domů, stromy polámané či vyvrácené z kořenů, stržené sloupy elektrického napětí. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Zdroj: NHC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám