Hlavní obsah

Hurikán Irma zesílil, Florida se chystá na jeho úder

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami
Aktualizováno

Hurikán Irma, který se přesouvá z východního Atlantiku nad severovýchodní část Karibiku, zesílil na čtvrtý z pěti stupňů Saffir-Simpsonovy stupnice. Hurikán provází vítr o rychlosti přes 220 km/h, uvedl v noci na úterý list The New York Times. Stav pohotovosti vyhlásilo i Portoriko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Irma zachycený z letadla. Lidé na Floridě si dělají zásobyVideo: Reuters

 
Článek

Florida se už začala připravovat na úder Irmy. Guvernér Rick Scott vyhlásil už v pondělí stav ohrožení v 67 okresech: „Hurikán Irma je velká, život ohrožující bouře.“ Dodal, že prezident Donald Trump, s nímž o hrozbě mluvil, „nabídl všechny zdroje federální vlády“.

Aerolinky American Airlines už v pondělí ohlásily, že zrušily několik úterních letů z Miami do Karibské oblasti.

 Hurikán se blíží k Antilám

Hurikán se krátce před půlnocí SELČ nacházel 790 kilometrů východně od Závětrných ostrovů, tedy severní části Malých Antil. Národní středisko pro hurikány (NHC) varovalo, že severní část Malých Antil by měl hurikán zasáhnout v úterý večer místního času (ve středu brzy ráno SELČ).

Varování před Irmou už úřady vydaly mimo jiné na ostrovech Antigua a Barbuda, Montserrat, Svatý Kryštof a Nevis, Saba, Svatý Eustach, Svatý Martin a Svatý Bartoloměj. Kvůli hurikánu už byly povolány hlídky také na Portoriku, Britských a Amerických Panenských ostrovech a na ostrově Guadeloupe. Meteorologové varují, že hurikán Irma s sebou přinese vydatné deště. Na některých místech by mohlo spadnout až 25 centimetrů srážek.

Podle NHC by hurikán měl během své cesty postihnout kromě severní části Malých Antil také ostrovy Hispaniola a Kuba, ohrozit by mohl ale i Spojené státy – Floridu, Georgii a Jižní a Severní Karolínu. Na předpověď přesné dráhy hurikánu je ale ještě příliš brzy. Florida již nicméně nařídila evakuaci 25 tisíc lidí.

Hurikán

regionální označení pro čtvrté stadium tropické cyklóny v severní části Atlantského oceánu. Maximální rychlost větru (průměr za určitý krátký časový interval) musí v tropické cyklóně dosáhnout nebo překročit hranici 32 m/s (115,2 km/h), která číselně odpovídá 12. stupni Beaufortovy stupnice síly větru. Jako hurikán byly původně označované tropické cyklóny v oblasti Karibského moře.

Hurikán je v anglické jazykové oblasti slovní označení pro 12. stupeň Beaufortovy stupnice. V ČR je nazýván orkán, v SR uragán.

Síla hurikánu se udává podle Saffir-Simpsnonovy stupnice, čtvrtý stupeň přináší vítr o rychlosti 210-250 km/h. Při třetím má vítr rychlost do 200 km/h.

Irma patří k systémům, které se vytvářejí u Kapverdských ostrovů a přesouvají se pak na západ téměř přes celý Atlantik. Podle NHC jsou to často nejsilnější z bouří vůbec. Patřil k nim například hurikán Hugo, který se vytvořil v roce 1989 a měl sílu hurikánu pátého stupně. Zanechal za sebou v Karibiku a Jižní a Severní Karolíně 50 mrtvých a škody ve výši sedmi miliard dolarů. Ke „kapverdským hurikánům” patřil také Ivan, který zasáhl v roce 2004 karibské ostrovy a Střední Ameriku, zabil 92 osob a napáchal škody za více než 18 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám