Hlavní obsah

Irma zesílila na hurikán páté kategorie. Američané se připravují na nejhorší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tropická cyklóna Irma v úterý zesílila na hurikán páté, tedy nejsilnější kategorie. Vichr uvnitř bouře dosahuje rychlosti 281 kilometrů za hodinu. Pokud Irma nezeslábne nebo nezmění směr, může představovat „extrémní nebezpečí“ pro karibské ostrovy a východní pobřeží Spojených států, varovala americká Národní meteorologická služba.

Foto: Nasa, Reuters

Hurikán Irma

Článek

V úterý odpoledne SELČ  se hurikán nacházel asi 435 kilometrů východně od ostrova Antigua, který je součástí Závětrných ostrovů. Ty se rozprostírají v severní větvi Malých Antil v Karibiku.

Směrem na západ se Irma pohybuje rychlostí asi 23 kilometrů v hodině, informovalo americké Národní hurikánové centrum.

Státy Florida a Portoriko, jakožto i nezačleněné území Spojených států Americké Panenské ostrovy, už kvůli hrozícímu nebezpečí vyhlásily stav nouze.

Odborníci varují, že Irma by mohla napáchat větší škody než hurikán Felix, tedy poslední hurikán páté kategorie, který USA zasáhl. Stalo se tak v roce 2007.

Kategorie hurikánů (Saffirova-Simpsonova stupnice)
Kategorie 1
Rychlost větru 119 až 153 km/h. Nebezpečný vítr, který strhává střešní krytinu nebo okapy, láme větve stromů nebo vyvrací stromy s mělkými kořeny. Kvůli poškozenému vedení elektrického napětí dochází k výpadkům proudu i na několik dní.
Kategorie 2
Rychlost větru 154 až 177 km/h. Velmi nebezpečný vítr, škody na majetku bývají větší. Kvůli stromům a větvím popadaným na silnice dochází ke kolapsům v dopravě, výpadky proudu kvůli poškozenému vedení mohou trvat až týdny.
Kategorie 3
Rychlost větru 178 až 208 km/h. Devastující vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách a láme či vyvrací stromy. Velké problémy v dopravě, elektřina a voda nemusí být k dispozici až několik týdnů po bouři.
Kategorie 4
Rychlost větru 209 až 251 km/h. Katastrofické následky. Vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách i na zdech domů, většina stromů je větrem polámána či vyvrácena z kořenů a sloupy elektrického napětí jsou strženy. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Kategorie 5
Rychlost větru 252 km/h a vyšší. Katastrofické následky. Zničeno je vysoké procento domů, stromy polámané či vyvrácené z kořenů, stržené sloupy elektrického napětí. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Zdroj: NHC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám