Hlavní obsah

Zradil své stoupence! Američtí rasisté jsou zklamaní, že je Trump kritizoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

S neskrývaným zklamáním a opovržením reagovali v úterý vůdci amerických rasistických spolků a neonacistických webů na pondělní slova Donalda Trumpa, jimiž prezident odsoudil víkendové rasistické nepokoje ve virginském Charlottesvillu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Šéf Bílého domu sice v první reakci na násilnosti hovořil o odpovědnosti "mnoha stran", po silném tlaku médií a politiků ale výslovně kritizoval rasisty a neonacisty.

Hlavní americký hlasatel nadřazenosti bílé rasy Richard Spencer označil prezidentovo prohlášení za "nudný nesmysl". Spencer, který je tvůrcem termínu "alternativní pravice" označujícího neonacisty, rasisty a členy Ku Klux Klanu, se sám nepokojů v Charlottesvillu zúčastnil. Odpovědnost za následky, mezi nimiž je i smrt mladé protirasistické demonstrantky, podle Spencera nese místní radnice a policie, které nedokázaly zjednat pořádek.

„Zradil, opustil bílé”

Neonacistický web nazvaný Occidental Dissent doprovodil Trumpovo prohlášení komentářem, že "prezident bělochy opustil". Alternativní pravice ho prý už nemůže podporovat. "Čeho se Donald Trump dopustil, je neodpustitelná zrada jeho stoupenců," uvedl web.

Jiný neonacistický web Daily Stormer ústy svého zakladatele Andrewa Anglina odbyl Trumpův odsudek slovy "dětinský nesmysl".

Bývalý vůdce Ku Klux Klanu David Duke ve videoklipu reagoval relativně nejmírněji. "Prezidente Trumpe, nemyslete si proboha, že takové věci musíte říkat. Neprospívá vám to," prohlásil. "Problém je v tom, že jste v obklíčení. Znáte ty lidi. Baží po vašem skalpu, chtějí vás ukřižovat," řekl Duke, který se do akce v Charlottesvillu rovněž osobně zapojil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám