Hlavní obsah

Na Trumpa tlačí, aby odsoudil neonacismus. Šéf Bílého domu se k tomu ale nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump čelí v souvislosti s rasovými nepokoji v Charlottesville ve Virginii narůstajícímu tlaku, aby jednoznačně odsoudil počínání radikálních skupin, které vedlo ke smrti mladé ženy a zranění řady lidí. Šéf Bílého domu zatím jen v obecné rovině odsoudil jakékoliv násilí.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump v dosud jediném veřejném komentáři nekonkrétně odsoudil násilnosti, které podle něho měly původ na "mnoha a mnoha stranách".

Násilné potyčky začaly po pátečním shromáždění extremistů v areálu univerzity.  [celá zpráva] Stovky lidí protestujících proti odstranění jezdecké sochy velitele konfederačních vojsk generála Roberta E. Leeho nesly zapálené pochodně a provolávaly rasistická hesla o bílé Americe.

Charlottesville se dočká federální pomoci, ujistil Trump.

Mnozí účastníci hajlovali nebo viditelně nesli nacistické symboly. Policie zatkla několik lidí, guvernér Terry McAuliffe vyhlásil výjimečný stav a další shromáždění extremistů zakázal. Potyčky ale pokračovaly.

Autem do davu lidí

Když se dal dohromady dav místních lidí, kteří dávali najevo odpor k neonacistické či rasistické ideologii, došlo ke střetům. Nejtragičtější okamžik nastal, když se jeden z bělošských radikálů rozjel autem proti skupině poklidně protestujících lidí a podle svědků s nohou na plynu rozrážel dav. Zabil přitom dvaatřicetiletou ženu a devatenáct dalších lidí zranil.

Bílý dům sice po první vlně kritiky v neděli upřesnil, že prezidentův odsudek "zahrnuje i bělošské rasisty, KKK (Ku-klux-klan), neonacisty a všechny extremistické skupiny", sám Trump se ale na rozdíl od viceprezidenta Mika Pence konkrétní zmínce o vyznavačích bělošské nadřazenosti zatím vyhnul.

Pobouření jsou i Trumpovi spolustraníci

Tlak na něj přitom vyvíjejí nejen tradiční zastánci práv etnických menšin z řad opozičních demokratů či občanských skupin, ale i členové jeho Republikánské strany. „Prezident by měl jasně vystoupit a říci, o co jde. Je to zlo. Je to bělošský nacionalismus,” vyjádřil v neděli názor skupiny republikánských zákonodárců senátor za stát Colorado Cory Gardner.

Trump není podle AP terčem obvinění z náklonnosti k bělošským radikálům poprvé. Již během jeho kariéry podnikatele v realitách se mluvilo o tom, že nechtěl pronajímat byty ve svých domech černochům.

Jeho jméno bylo také spojováno se známým americkým rasistou a xenofobem, který dříve působil jako šéf jedné z organizací Ku-klux-klanu, Davidem Dukem. Ten Trumpovi během předvolební kampaně vyjádřil podporu a pozdější prezident se jí nikdy zcela otevřeně nezřekl s odůvodněním, že Dukea nezná. Dřív se o něm přitom vyjadřoval.

Nynějšímu šéfovi Bílého domu příliš nepomohla ani jeho známost s bývalým šéfem krajně pravicového serveru Breitbart Stevem Bannonem. Toho navíc Trump jmenoval šéfstratégem Bílého domu.

Poté byl dlouholetým hlasitým zastáncem nepravdivého tvrzení, že se první černošský prezident Barack Obama nenarodil na území Spojených států. V loňské volební kampani zase označoval mexické přistěhovalce za zločince a přišel s nápadem zakázat vstup do USA muslimům.

Reklama

Výběr článků

Načítám