Hlavní obsah

Dlužíte NATO stovky miliard, řekl prý Trump Merkelové za zavřenými dveřmi

– Washington

Americký prezident Donald Trump během nedávného bilaterálního jednání ve Washingtonu německé kancléřce Angele Merkelové údajně předložil symbolický účet. Za zavřenými dveřmi prý prohlásil, že Spolková republika dluží NATO v příspěvcích na společnou obranu stovky miliard. S odvoláním na nejmenovaného německého ministra to napsal list The Sunday Times.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Donald Trump a Angela Merkelová během vystoupení před novináři. O konkrétní sumě měl Trump hovořit za zavřenými dveřmi.

Článek

„Smyslem kladení takovýchto požadavků je zastrašit druhou stranu. Kancléřka to ale vzala klidně a nebude odpovídat na takovéto provokace,“ řekl zdroj Sunday Times.

Konkrétní částku, o níž Trump s Merkelovou hovořil, britský list nezmínil. Napsal pouze to, že se má jednat o „více než 300 miliard liber”, tedy asi 9,37 biliónu korun.

V NATO neexistuje žádný dlužní účet.
Německé ministerstvo obrany

Pro srovnání: 300 miliard liber, o kterých psal britský list, odpovídá zhruba částce 376,3 miliardy dolarů. Německo přitom jen v roce 2015 podle informací Mezinárodního institutu pro strategické studie vydalo na obranu 36,7 miliardy dolarů. Loni pak podle Stockholmského mezinárodního institutu pro mírový výzkum Spolková republika investovala do obrany 39,4 miliardy dolarů.

Berlín odmítá, že by Severoatlantické alianci cokoli dlužil. „V NATO neexistuje žádný dlužní účet. Že jsou dvě procenta (z HDP) na obranu, jichž chceme dosáhnout v polovině příštího desetiletí, určena výhradně pro NATO, není pravda,” ohradilo se německé ministerstvo obrany.

Němci to považují za urážku

Německá delegace podle The Sunday Times Trumpovo chování za zavřenými dveřmi vyhodnotila jako urážlivé.

O tom, že Německo nedostává svým finančním závazkům vůči NATO, hovořil šéf Bílého domu i při společném vystoupení s Merkelovou před novináři. „Mnoho národů neplnilo své závazky, což nebylo fér vůči USA. Tyto země musejí platit nejméně dvě procenta z HDP. Jednou z těchto zemí je i Německo,“ řekl. [celá zpráva]

Merkelová nicméně ve Washingtonu slíbila, že její země výdaje na obranu zvýší. Do roku 2024 prý bude Německo dávat na obranu slíbená dvě procenta. „NATO má pro nás primární důležitost. I Německo potřebuje zvýšit výdaje na obranu, rozhodli jsme se do roku 2024 zvýšit je na dvě procenta z HDP,“ řekla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám