Hlavní obsah

Letadlová loď USA zahájila hlídku v Jihočínském moři

– Bangkok

Americká letadlová loď Carl Vinson, doprovázená dalšími plavidly, zahájila v sobotu hlídku ve sporné oblasti Jihočínského moře, které je jedním z důvodů rostoucího napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Washington kritizuje Peking, že v Jihočínském moři buduje umělé ostrovy a vojenská zařízení. USA se obávají, že by Čína mohla tato zařízení využít k omezení svobody plavby a přeletů v oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Letadlová loď Carl Vinson CVN 70

Článek

Americké námořnictvo oznámilo, že skupina plavidel vedená bitevní lodí Carl Vinson zahájila v sobotu rutinní operaci v Jihočínském moři.

Čína v pátek ukončila své námořní cvičení v oblasti Jihočínského moře, kterého se účastnila i její jediná vlastní letadlová loď. Manévry vyvolaly rozhořčení sousedů Číny, s nimiž Peking vede řadu let teritoriální spor.

Nároky Pekingu

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti si činí i Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Ve středu čínská vláda varovala Spojené státy, aby se nepokoušely narušovat svrchovanost Číny nad Jihočínským mořem. USA dlouhodobě prosazují zachování svobody plavby a přeletů v oblasti Jihočínského moře. Loni USA do oblasti vyslaly k přeletu bombardéry B-52 a také torpédoborec.

Vláda nového amerického prezidenta Donalda Trumpa zaujala tvrdý postoj vůči Číně a obě strany v posledních týdnech vedou slovní přestřelky. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer mimo jiné prohlásil, že nová americká vláda Číně zabrání, aby obsadila ostrovy v mezinárodních vodách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám