Hlavní obsah

Trumpovi vadí zákon regulující Wall Street, nechá ho přezkoumat

Washington

Prezident USA Donald Trump v pátek podepsal vládní nařízení o přezkoumání tzv. Doddova-Frankova zákona z roku 2010 o finančním dohledu. Je to první krok v Trumpově plánu omezit regulace finančních služeb. Podle agentury Reuters je vládní nařízení o zákonu pouze symbolickým oslabením zákona. Legislativu totiž může změnit pouze Kongres.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump podepisuje dekret nařizující přezkoumání Doddova-Frankova zákona, který reguluje bankovní sektor. Trump rád zásobuje veřejnost fotografiemi, jak pilně podepisuje vládní nařízení, ta však z velké části nejsou konzultována s Kongresem.

Článek

Trump již při své kampani slíbil, že zruší Doddův-Frankův zákon, který byl přijat v reakci na finanční krizi z let 2007 až 2010. Na počátku tohoto týdne označil zákon reformující Wall Street za „katastrofu”.

Doddův-Frankův zákon stanovil dlouhý seznam pravidel, jejichž cílem je zabránit bankám v chování, které by vedlo k opakování finanční krize. Přišel s ním minulý prezident Barack Obama ve snaze omezit banky v provádění rizikových operací, které by mohly způsobit další krizi.

Krize propukla na hypotečním trhu, když po zvýšení úrokových sazeb přestali být lidé schopni své hypotéky splácet. Banky nabízely hypotéky i lidem, kteří by na ně neměli se svými příjmy vůbec dosáhnout.

Zákon zavedl i ochranu lidí před úvěrovými dravci

Zákon zavedl vedle přísných nových kapitálových standardů pro banky také  přísnější dohled nad trhem s deriváty. Vytvořil také nový úřad pro ochranu spotřebitelů před úvěrovými dravci a vyzval k provádění ročních zátěžových testů bank považovaných za příliš velké, aby mohly zkrachovat.

První návrh zákona přinesl Obama už v roce 2009, postupně se ale upravoval a nakonec zahrnoval i Volckerův zákon zakazující depozitním bankám používat peníze klientů k vlastním operacím na akciových nebo úvěrových či komoditních trzích.

Podle analytiků Trump může provést mnoho změn bez zákonodárců, jako jmenování nových zaměstnanců, nebo jednoduše rozhodnout, že nebudou vynucována uzákoněná pravidla.

Hájí lidi, nebo banky a makléře?

Trump také rozhodl o půlročním odkladu platnosti pravidla ministerstva práce zaměřeného na makléře poskytující poradenství ohledně důchodového spoření.

Nové pravidlo ministerstva práce o poradní činnosti vydala Obamova vláda a má vstoupit v platnost v dubnu. Je dlouho trnem v oku sektoru finančních služeb. Požaduje, aby makléři působili jako „důvěrníci” nebo v nejlepším zájmu svých klientů, když jim radí s jejich důchodovými plány. Stávající norma pouze vyžaduje, aby makléři doporučovali svým klientům „vhodné” investice.

Podle agentury Reuters má ministerstvo práce za dobu, kdy bude odložena platnost pravidla, uskutečnit hospodářskou a právní analýzu nového pravidla a v případě, že bude v rozporu s prioritami Trumpovy vlády, ho zrušit.

Podle odpůrců toto pravidlo zvýší náklady a malé účty budou kvůli němu nerentabilní. Demokrati tvrdí, že pravidlo je důležité pro ochranu spotřebitelů.

Oba kroky posilují pocit, že Trump hodlá místo ochrany spotřebitelů spíše hájit zájmy bank a finančního sektoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám