Hlavní obsah

Rozhovor se zdvořilým koncem. Trump třískl australskému premiérovi s telefonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Byl to zatím nejhorší telefonát se zahraničním státníkem, prohlásil americký prezident Donald Trump poté, co australskému premiérovi Malcolmu Turnbullovi položil sluchátko. Víkendový hovor, který byl plánován na hodinu, tak trval jen pětadvacet minut. Australská strana se omezila na konstatování, že šlo o rozhovor se zdvořilým koncem.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump v oválné pracovně Bílého domu

Článek

Neshoda mezi oběma státníky podle amerických médií nastala v otázce dohody o výměně žadatelů o azyl, kterou s Austrálií uzavřel Trumpův předchůdce v Bílém domě Barack Obama.

„Byl to zdaleka nejhorší rozhovor,“ ulevil si podle deníku The Washington Post americký prezident poté, co zavěsil. Později na Twitteru napsal, že tu hloupou dohodu prostuduje.

Chápete to? Obamova vláda souhlasila s přijetím tisíců ilegálních imigrantů z Austrálie. Proč? Tu pitomou dohodu si prostuduji, napsal Trump na Twitteru.

Podle BBC Turnbull po Trumpovi žádal ujištění, že dohoda bude platit i poté, co Trump vydal nařízení dočasně zakazující všem žadatelům o azyl vstup na území Spojených států.

Směna migrantů

Canberra oznámila loni v listopadu dohodu s USA o přesídlení běženců zadržovaných na ostrovech Nauru a Manus. Austrálie podle ČTK na oplátku souhlasila, že přijme migranty, kteří jsou v uprchlických táborech, jež spravují Spojené státy v Kostarice. Jde o lidí prchající před násilím v Guatemale, Hondurasu a Salvadoru.

Přesídlení z Tichomoří mělo proběhnout pod dohledem Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Počty běženců nebyly udány, australský ministr pro přistěhovalectví Mike Pezzullo ale v Senátu uváděl, že v posledku záleží na vládě USA, zda a kolik migrantů přijme.

Trump hovořil o tisícovkách lidí, což je ale zavádějící, protože na konci loňského listopadu bylo v australských utečeneckých táborech 1254 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám