Hlavní obsah

Trump má problém. Jeho zeď by u Ria Grande odřízla i Američany

– Washington
Právo, roš

Příkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa zahájit práce na výstavbě zdi proti nelegálním imigrantům na hranicích s Mexikem naráží v údolí řeky Rio Grande v Texasu na vážný problém. Tok, který tam tvoří hranicí s Mexikem, se totiž vine kolem usedlostí, poli a parky. Zeď by přeťala nemovitosti a někteří Američané by se ocitli před ní, nikoli za ní.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Podobné problémy jsou na mnoha místech už s nynější šestimetrovou železobetonovou bariérou, napsal v reportáži server Tribune. Podle smlouvy s Mexikem z roku 1970 totiž nesmějí žádné stavby podél řeky Rio Grande narušovat tok řeky, a proto byla i bariéra vztyčena dál od břehů.

Průjezdy v ní využívá i 39letý turistický průvodce Robert Cameron. „Jak postavíte zeď, která má být neprostupná, ale současně má umožnit farmářům přístup na jejich pozemky?“ ptá se.

Foto: Mapy.cz

Řeka Rio Grande

Projekt zdi místní lidi straší, ačkoli Trumpa volili. „Jsme součástí Ameriky a potřebujeme, aby o nás bylo postaráno, a nepotřebujeme bariéru,“ soudí 88letá Pamela Taylorová z Bronsvillu, která má dům nedaleko průchodu v bariéře a má od vrat kód. „Můžeme mít všechny zámky světa, ale když se k nám někdo bude chtít  dostat, najde si k tomu způsob,“ prohlásila.

Údolí Ria Grande je hlavní trasou ilegálních imigrantů. Téměř polovina ze 187 tisíc osob zadržených na jižní hranici USA šla loni tudy. V údolí byla také zajištěna třetina kokainu pašovaného z jihu, uvádí statistika pohraniční stráže.

Reklama

Výběr článků

Načítám