Hlavní obsah

ON-LINE: Trump se stal prezidentem, už podepsal první dekrety

– Washington • Aktualizováno

Republikán Donald Trump v pátek složil slavnostní prezidentský slib a stal se 45. prezidentem Spojených států amerických. Ve svých 70 letech se stal nejstarším mužem, který kdy usedne v Oválné pracovvně. Krátce před ním přísahal věrnost americkému lidu a složil obdobný slib jeho viceprezident Mike Pence. Trump záhy po zvolení podepsal dekret, který umožnil stát se Jamesi Mattisovi ministrem obrany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prezident Trump podepsal první dekretyVideo: Reuters

 
Článek

2:00 - Nově zvolený prezident se se svou ženou večer zúčastní tři inauguračních plesů, zatím ale na žádný nedorazil.

1:24 -  Mezi dekrety, který Donald Trump podepsal první den ve funkci je i výnos, který má umožnit zbavit se zátěže, které způsobuje zdravotní pojištění Obamacare.  Oznámil to bez podrobnosti mluvčí Bílého domu.

1:17 - Demonstranti zapálili v centru Washingtonu další oheň, většina jich ale opustila oblast K Street, aby zničili National Mall.

1:00 - Policie stále blokuje několik desítek demonstrantů v centru Washingtonu. Zablokovaná je ulice a někteří účastníci slavnostních inauguračních bálů se rozhodli jít pěšky, než aby čekali v zácpě.

0:40 - Vůdce alternativní pravice a bílý nacionalista Richard Spencer byl udeřen jedním z demonstrantů do obličeje, když popíral, že je nacista.

23:50 - Americký prezident  Donald Trump poslal hned první den dopis Federální volební komisi, který mu umožňuje kandidovat ve příštích prezidentských volbách. Protože i po svém zvolení dál vybírá on-line, přesáhl hranici potřebných 5000 dolarů pro kandidaturu. Trump zdůraznil, že to neznamená, že by už ohlašoval kandidaturu.

23:20 -  Americký Senát potvrdil Jamese Mattise ministrem obrany. Trump hned po své inauguraci podepsal zvláštní dekret, který mu to umožnil. Mattis nebyl dost dlouho v civilu, aby mohl zastávat post ministra.

23:11 - Donald Trump dorazil do Bílého domu. Sleduje defilé vojenských hudeb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zapálili ve Washingtonu limuzínuVideo: Reuters

22:34 - Limuzína, která se stala během dne terčem vandalského útoku radikálních odpůrců Trumpa, byla zapálena.

22:13 - Na závěr přehlídky nasedl nově zvolený prezident do limuzíny, která s ním zamířila do Bílého domu. V půlce cesty z ní vystoupil a s manželkou šel pěšky a mával lidem, kteří ho zdravili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTAŘE: Trump s rodinou absolvovali část slavnostního průvodu pěškyVideo: AP

21:40 - Nově zvolený prezident Donald Trump a viceprezident Mike Pence s manželkami přihlížejí přehlídce vojáků a policistů defilujících pod schody Kapitolu. Trump občas zasalutuje.

Foto: Mike Segar, Reuters

Americký prezident Donald Trump, jeho žena Melania, viceprezident Mike Pence a jeho manželka Karen přihlížejí vojenské přehlídce.

21:15 - Donald Trump se na obědě s kongresmany snažil překonat propast mezi demokraty a republikány: „Všichni chceme totéž. Všichni jsme dobří lidé. Nic na tom nemění, jestli jste demokrat nebo republikán.” Proto by podle něj bylo dobré, kdyby obě strany spolupracovaly.

20:34 -  Po inauguraci Donalda Trumpa se v ulicích hlavního města USA opět rozhořely protesty. Demonstranti házejí na policisty cihly a kameny.

Související téma:

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Mount Rushmore s vytesanými potréty amerických prezidentů

20:11 - Donald Trump poslal první tweet ze svého nového prezidentského účtu.

Reklama

Související články

Trumpa čeká budíček, tvrdí Obama

Nastupující prezident Donald Trump bude muset přizpůsobit svůj temperament povaze své funkce. V pondělí to prohlásil končící prezident USA Barack Obama. Trumpa...

Výběr článků

Načítám