Hlavní obsah

Na vnitřní bezpečnost bude v Trumpově vládě dohlížet vysloužilý generál Kelly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nastupující prezident Spojených států Donald Trump si jako ministra vnitřní bezpečnosti vybral vysloužilého generála námořní pěchoty Johna Kellyho. V pondělí to oznámil Trumpův štáb. Kelly již minulý týden potvrdil spekulace médií, že od Trumpa tuto nabídku dostal.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Budoucí americký ministr pro vnitřní bezpečnost John Kelly.

Článek

Prohlášení Trumpova týmu uvádí, že 66letý Kelly bude stát v čele naléhavého úkolu zastavit nelegální přistěhovalectví a zabezpečit hranice. Sám generál před týdnem řekl, že chránit americké území z titulu prestižní ministerské funkce, která vznikla po atentátech 11. září 2001, by považoval za čest.

Společně s Trumpem patří ke kritikům přístupu dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy. Podle nich je současná ochrana hranice s Mexikem nedostatečná.

Kelly se účastnil války v Perském zálivu, působil jako asistent vrchního velitele sil NATO v Evropě a velel americkým jednotkám v západoirácké provincii Anbár. Působil též jako šéf Jižního velitelství amerických ozbrojených sil, byl tak zodpovědný mimo jiné za oblast americké základny Guantánamo na Kubě.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Jedná se o třetího generála ve výslužbě, který by měl sloužit v nové americké vládě. Ministerstvo obrany totiž povede vysloužilý generál James Mattis a poradcem pro národní bezpečnost bude někdejší generál Michael Flynn.

Reklama

Výběr článků

Načítám