Hlavní obsah

Trumpa by nevzali ani do supermarketu, prohlásil Obama

– Washington

Dosluhující americký prezident Barack Obama se znovu opřel do Donalda Trumpa, který by jej v lednu příštího roku v Bílém domě rád vystřídal. Obama vyzval republikány, aby oficiálně stáhli jeho nominaci. Nemá smysl, aby republikáni kritizovali Trumpovy kontroverzní výroky, když jej dál podporují v boji o Bílý dům, řekl Obama podle BBC. A dodal, že by Trump se svým přístupem k ženám nemohl pracovat ani v supermarketu.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama během projevu na předvolebním mítinku v Greensboro v Severní Karolíně.

Článek

„Věc se má tak, že jsou lidé (republikáni), kteří říkají: ‚Rozhodně s ním nesouhlasíme, odsuzujeme ho…, ale stále ho podporujeme.’ Oni se stále domnívají, že by měl být prezidentem. To mi nedává smysl,“ řekl Obama na předvolebním mítinku na podporu Hillary Clintonové ve městě Greensboro v Severní Karolíně.

S takto nelichotivými poznámkami na adresu žen by Trump podle Obamy nedostal práci ani v supermarketu, natož v Oválné pracovně. „Jsme v situaci, kdy lidé říkají personálu, že (něco takového) nebudou tolerovat ani při přijímání do zaměstnání v 7-Eleven (obchodní řetězec pozn. red.),” řekl Obama.

Konečně mám volné ruce a mohu bojovat za Ameriku, libuje si Trump.

Na volebním mítinku Clintonové byli slyšet i příznivci Trumpa, kteří prezidenta několikrát přerušili křikem. „To je skvělé, takhle funguje demokracie,“ nenechal se rozhodit šéf Bílého domu.

V noci na středu se ozval i sám Trump. A jako vždy tak učinil po svém. Prohlásil, že nestojí o podporu republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana, který veřejně prohlásil, že jej nepodpoří. „Nechci jeho podporu, nezajímá mě. To, co chci, je vyhrát pro lidi,“ řekl magnát v rozhovoru pro televizi Fox News.

Jeho poznámka přišla den poté, co Ryan informoval své kolegy, že už nadále nebude hájit kampaň za Trumpa. Necelý měsíc před prezidentskou volbou se jedná o bezprecedentní krok jednoho z členů nejužšího vedení republikánské strany. [celá zpráva]

Anketa

Kdo by měl zvítězit v amerických prezidentských volbách?
Donald Trump
55,3 %
Hillary Clintonová
44,7 %
Celkem hlasovalo 769 čtenářů.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám