Hlavní obsah

Republikánský šéf sněmovny Ryan nepodpoří Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vlivný republikánský předseda Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan nebude do nadcházejících prezidentských voleb podporovat v kampani kandidáta republikánů Donalda Trumpa a místo toho se zaměří na udržení republikánské převahy v Kongresu.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan

Článek

Ryan to v pondělí podle agentury AP prohlásil během konferenčního telefonického rozhovoru s republikánskými členy Sněmovny reprezentantů.

Trump se na Twitteru proti Ryanově postoji ohradil a vyzval ho, aby nemarnil čas tím, že proti němu bude bojovat.

Ryan počátkem června po dlouhém váhání oznámil, že pro Trumpa v listopadových volbách bude hlasovat. V pondělí svým kolegům podle zdrojů AP řekl, že jeho nynější postoj neznamená stažení podpory Trumpovi, ale že stranického prezidentského kandidáta nebude hájit a ani s ním nebude vystupovat v kampani.

"Paul Ryan by měl věnovat čas spíše vyrovnání rozpočtu, pracovním místům a nelegálnímu přistěhovalectví a nemarnit ho bojem s republikánským prezidentským kandidátem," napsal Trump.

Ryanova mluvčí podle Reuters sdělila, že předseda sněmovny chce období do voleb využít k tomu, aby Republikánská strana neztratila kontrolu nad dolní komorou Kongresu. Ryan podle médií svým kolegům řekl, že nehodlá vypsat demokratce Hillary Clintonové bianko šek, takže bude v nadcházejícím měsíci agitovat pro republikánské kandidáty do Kongresu.

V listopadu budou Američané volit nejen prezidenta, ale také všech 435 členů Sněmovny reprezentantů, 34 ze stovky senátorů a více než desítku guvernérů. V případě Kongresu, jehož obě komory jsou nyní pod kontrolou republikánů, není vyloučen úspěch Demokratické strany.

Reklama

Související témata:

Související články

USA: před volbami „říjnová překvapení“

Prezidentská kampaň v USA jde do finále, a tak se už klubou i obávaná šokující odhalení z dílny volebních týmů či médií, která mají vyřadit oponenta....

Výběr článků

Načítám