Hlavní obsah

FBI zveřejnil dokumenty z vyšetřování Clintonové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) podle BBC zveřejnil dokumenty z vyšetřování americké ministryně zahraničí a kandidátky na prezidentský úřad Hillary Clintonové. V červenci ukončil roční šetření kauzy možného ohrožení bezpečnosti, protože používala soukromý e-mail.

Foto: Chris Keane, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Ředitel FBI James Comey ji nedoporučil obvinit. [celá zpráva]

Comey dospěl k závěru, že Clintonová a další na ministerstvu zacházeli s tajnými materiály „mimořádně neopatrně”. Nenašel se ale žádný důkaz, že by sdílela citlivé informace.

Clintonová se hájila, že jí bylo dovoleno používat soukromý e-mail. Z vyšetřování plyne, že „přímo nepožadovala povolení používat soukromou emailovou adresu“, ale že zaměstnanci ministerstva zahraničí si byli vědomi toho, že ji používá, protože příjemci jejích zpráv viděli, z jaké adresy byly odesílány. Nikdo ji kvůli tomu nic nevytýkal.

Dokumenty FBI také obsahují informace o nastavení a zajištění soukromého serveru, který měla ve svém domě v Chappaqui.

Součástí zveřejněných dokumentů jsou i souhrny z výslechů bývalé ministryně zahraničí. Většina textů je ale upravena.

Clintonová rozhodnutí zveřejnit dokumenty uvítala. Kauza s e-mailem dlouhodobě poškozovala její předvolební kampaň. Mluvčí jejího soupeře v klání o prezidentské křeslo Donalda Trumpa řekl, že záznamy ještě „silněji potvrzují její neuvěřitelně špatný úsudek“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám