Hlavní obsah

FBI Clintonovou kvůli soukromému e-mailu stíhat nebude

Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nebude stíhat bývalou první dámu a ministryni zahraničí Hillary Clintonovou kvůli tomu, že v době, kdy vedla diplomacii, vyřizovala svou elektronickou poštu přes soukromý server. Ředitel FBI James Comey nicméně vytkl, že Clintonová byla „nesmírně neopatrná“.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

„Žádný rozumný žalobce“ by podle Comeyho případ nehnal k soudu, i když Clintonová byla neopatrná, protože nakládala také s množstvím utajovaných informací.

Clintonová tvrdí, že e-maily vyřizovala ze soukromého serveru, protože pro ni bylo jednodušší vyřizovat veškerou korespondenci z jednoho elektronického zařízení namísto toho, aby jich měla několik. Zákon neporušila, přesto to není běžná praxe, i když Clintonová poukazovala na to, že podobně jednalo několik jejích předchůdců v úřadu.

Bývalá první dáma se omluvila, a ačkoliv tvrdí, že vědomě ze svého soukromého účtu neodeslala žádné utajované informace, FBI našla více než sto e-mailů, které takové informace obsahovaly.

Rozhodnutí, že FBI nebude Clintonovou stíhat, se nelíbí Donaldu Trumpovi, který se s ní na podzim utká v prezidentských volbách. Clintonová podle něj ohrozila národní bezpečnost a rozhodnutí FBI je nepochopitelné a nespravedlivé.

Související téma:

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám