Hlavní obsah

FBI vyslýchala Clintonovou kvůli používání soukromého e-mailu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězka demokratických primárek a uchazečka o prezidentský úřad Hillary Clintonová v sobotu dobrovolně vypovídala na FBI kvůli tomu, že v minulosti coby ministryně zahraničí používala pro pracovní záležitosti i soukromý e-mail. Uvedla to CNN s odvoláním na mluvčího její kampaně Nicka Merrila.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Výslech podle agentury AP neznamená, že by bylo pravděpodobné zahájení trestního stíhání Clintonové, které právní experti považují za velmi nepravděpodobné. Mohl by naopak naznačovat, že rok trvající vyšetřování ministerstva spravedlnosti se chýlí ke konci.

Pro Demokratickou stranu je ale každopádně nepříjemné, že Clintonovou pouhých několik týdnů před její oficiální nominací na prezidentskou funkci vyslýchali agenti FBI, píše AP.

„Clintonová dnes ráno poskytla dobrovolnou výpověď o svých e-mailových záležitostech,” uvedl Merrill. „Je ráda, že dostala příležitost pomoci ministerstvu spravedlnosti dovést tuto prověrku k závěru,” dodal. Podle listu The Guardian trval výslech zhruba tři a půl hodiny.

Inspekce ministerstva zahraničí v květnu dospěla k závěru, že Clintonová používáním soukromého e-mailu pro pracovní účely porušila vládní pravidla. Clintonová podle vyšetřovatelů přes soukromý e-mail odeslala nebo přijala řadu tajných informací, přestože podle vládních nařízení podobnou poštu lze rozesílat jen přes bezpečnostně zajištěné kanály. Exministryně ale tvrdí, že její pošta žádná utajovaná data neobsahovala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám