Hlavní obsah

Obama je zakladatelem IS. Trump si opět pustil ústa na špacír

Fort Lauderdale
Aktualizováno

Další šokující výrok pronesl na mítinku ve floridském Fort Lauderdale republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump. Prezidenta Baracka Obamu označil před svými příznivci za jednoho ze zakladatelů teroristické organizace Islámský stát (IS), jehož prý džihádisté ctí.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Sporné výroky pronášel magnát, když hovořil o americké politice na Blízkém východě, kde chaosu využil Islámský stát. O vztahu bojovníků džihádu a hlavě státu řekl: „Ve spoustě ohledů, víte, ctí prezidenta Obamu. Je zakladatelem ISIS." Trump přitom použil jednu ze starších zkratek používaných pro IS.

Když mluvil o politice amerického prezidenta na Blízkém východě, která podle něj způsobila chaos, uvedl celé jeho jméno Barack Hussein Obama, napsal list The Chicago Tribune.

Podobnou roli při vzniku IS připsal i Obamově bývalé ministryni zahraničí Hillary Clintonové, s níž se utká o post hlavy státu: „Založil ISIS a řekl bych, že spoluzakladatelkou byla křivá Hillary Clintonová.“ Dav pak skandoval „Zavřít ji“.

Bílý dům se podle agentury AP odmítl k obvinění vyjádřit.

Trump pak pokračoval v kritice blízkovýchodní politiky současného prezidenta, otřel se však i o jeho republikánského předchůdce George Bushe. „Rozpoutali jsme bouři na celém Blízkém východě, a to byla hrozná chyba. A pak přišel Obama. Normálně byste to chtěli vyčistit, ale on tam udělal ještě větší nepořádek, obrovský nepořádek. A pak jste měli Hillary s Libyí.“

Trump dlouhodobě obviňuje Obamu, jehož nazývá nejhorším prezidentem historie, ze slabosti v přístupu k Blízkému východu a islámským zemím, z níž podle něho pramení vzestup radikálních organizací. Stojí za ním podle něho i Clintonová, kterou mimo jiné označil za ďábla. [celá zpráva]

Když se v červnu IS přihlásil k masakru v gay clubu v Orlandu, Trump naznačil, že Obama s IS sympatizoval. Předtím zase naznačoval, že je muslim nebo že se narodil v Keni.

Kritika i z vlastní strany

Trump, jehož slova nezřídka souznějí s nejrůznějšími konspiračními teoriemi, již v minulosti prohlásil, že Obama je muslim narozený v Keni, ačkoli jde o křesťana narozeného na Havaji. Ve floridské řeči použil při zmínce o Obamovi jeho celé jméno Barack Hussein Obama, evokující islámské kořeny.

Newyorský miliardář se po nedávných urážlivých výrocích na adresu matky padlého amerického muslimského vojáka potýká s nebývale silnou kritikou ze strany republikánů, jejichž část jej odmítá v listopadu volit. V posledních průzkumech na Clintonovou stále více ztrácí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám