Hlavní obsah

Trump se navzdory radám nekrotí, označil Clintonovou za zakladatelku IS

Washington

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump se navzdory doporučením svých poradců nemírní a pokračuje v tvrdých výpadech. Svou demokratickou soupeřku, bývalou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou, kterou na začátku týdne označil za ďábla, tentokrát zmínil coby ”zakladatelku Islámského státu” (IS). Napsal to deník The Washington Post, tématu kampaně se věnovaly CNN, BBC a Politico.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Obama již „pravděpodobně lituje”, že Clintonovou udělal ministryní zahraničí. „Nechali jsme IS zabrat území. Byla to (chyba) Hillary Clintonové, měla by od nich (od IS) coby zakladatelka Islámského státu dostat cenu,” prohlásil Trump.

Se stejným obviněním přišel Trump už dříve, v rozhovoru pro CBS ze 17. července, kdy řekl, že by Spojené státy měly vyhlásit válku Islámskému státu: „Hillary Clintonová vytvořila IS svou stupidní politikou. Je odpovědná za IS.“ Poprvé s touto ideou přišel už v lednu, kdy z vytvoření IS obvinil právě Clintonovou a Obamu.

Když kvůli tomu opakovaně čelil kritice poukazující na to, že historie IS má mnohem hlubší kořeny (více o nich ve speciálu Novinek), Trumpova mluvčí Katrina Piersonová výhrady přijala s ironickým dovětkem: „S tím na sto procent souhlasím. Začalo to před Obamou, začalo to před Bushem, začalo to, když Bill Clinton umožnil Usámovi bin Ládinovi uniknout.“ Trump už v lednu obvinil exprezidenta Clintona, manžela současné demokratické kandidátky, že selhal, když nenařídil bin Ládina zabít.

List The Washington Post také připomněl dřívější Trumpova prohlášení na adresu Clintonové jako „té nejzkorumpovanější kandidátky na prezidenta v historii” nebo „patologické lhářky”.

Kampaň vymknutá z kloubů

Trump ve svých kontroverzních výrocích pokračuje, i když mu poradci doporučili opatrnost. Republikánský kandidát si je jistý, že postupuje správně. „Kampani se daří dobře. Děláme to neuvěřitelně dobře,“ řekl na setkání v Daytona Beach na Floridě.

V úterý přitom lidé z Trumpova štábu volali republikánským politikům Newtovi Gingrichovi a Chrisovi Christiemu, kteří původně kandidovali proti newyorskému magnátovi, ale pak ho podpořili, aby pomohli navrátit kampani správný směr. „Myslím, že Trump dělá něco velmi sebezničujícího,“ prohlásil Gingrich.

Kampaň silně poškodily výpady proti rodině muslimského vojáka Humayuna Khana, který padl v Iráku. Trump výsměšně řekl, že jeho otec, jenž promluvil na sjezdu demokratů, zřejmě nedovolil své ženě, která stála vedle něj, promluvit. Khan přitom Trumpovi ve své řeči vyčítal, že se obouvá do lidí, kteří pro USA něco obětovali, zatímco on neobětoval nic. Na otázku v interview, jakou oběť pro svou zemi přinesl, začal Trump mluvit o svých podnikatelských úspěších.

Jeden z Trumpových poradců řekl CNN, že Trump byl překvapen reakcí na svá slova, a slíbil, že o Khanovi už mluvit nebude. Dříve však podobných rad nedbal. Jak poradce dodal: „Nikdy nevíte, co udělá.“

V posledních průzkumech přitom Trump na Clintonovou ztrácel.

Rozštěpená strana

Trump si však na Floridě pochvaloval jednotu republikánů: „Myslím, že jsme nikdy nebyli takto sjednoceni.“

Přitom právě on stranu rozdělil, když řekl, že v odvetě za kritiku své osoby nepodpoří kandidaturu republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana a senátora Johna McCaina v jejich kampaních za znovuzvolení.

Trumpův kandidát na viceprezidenta Mike Pence přitom Ryana podpořil.

Trumpův krok přitom ohrozil složitě vyjednanou dohodu mezi ním a Ryanem, která měla udržet jednotu strany a zajistit, že i republikáni, kterým Trump zrovna není po chuti, mu nakonec dají hlas. První republikánský zákonodárce Richard Hanna už ale oznámil, že kvůli Trumpovi dá hlas Clintonové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám