Hlavní obsah

Nebojte se změn, vyzval Obama Američany ve svém posledním projevu o stavu Unie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama pronesl v Kongresu svůj sedmý, poslední projev o stavu Unie. Hovořil o výhledech do budoucnosti, kvůli níž je nezbytné, aby Američané včetně jejich politiků jednali společně. Volby nového prezidenta proběhnou na podzim a Obama funkci předá za rok.

Foto: Evan Vucci/Pool, Reuters

Prezident Obama hovoří v Kongresu o stavu Unie.

Článek

„Přicházím referovat o stavu Unie poosmé, a tentokrát se to pokusím trochu zkrátit. Vidím, že jste někteří jako na trní, abyste se mohli vrátit do Iowy,“ vtipkoval v úvodu Obama na adresu prezidentských kandidátů, které za dva týdny čekají v Iowě první volby.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obama vyjmenoval, že nadále bude bojovat za reformu policie, za ochranu dětí před zbraněmi a za zvýšení minimální mzdy. Chce také zahájit novou kampaň boje s rakovinou.

„Nechci ale mluvit jen o příštím roce, nýbrž o příštích pěti deseti letech, o naší budoucnosti,“ pokračoval.

Když nás před 60 lety porazili Sověti ve vesmíru, nepopírali jsme, že tam Sputnik vyletěl. A za 12 let jsme se prošli po Měsíci.

„Žijeme v éře výjimečných změn. Slibuje vzdělání dívkám v nejodlehlejších vesnicích, ale také na dálku spojuje teroristy. Je to změna, která může přinést více příležitostí, nebo prohloubit nerovnost. A ať se nám to líbí či ne, její tempo bude zrychlovat,“ poznamenal prezident.

Američané by se podle něj neměli takových změn bát, ale využít je: „Amerika si v minulosti prošla velkými změnami, a vždycky se našli takoví, kdo varovali, že bychom se jich měli obávat. A pokaždé jsme to překonali.“

„Když nás před 60 lety porazili Sověti ve vesmíru, nepopírali jsme, že tam Sputnik vyletěl. A za 12 let jsme se prošli po Měsíci,“ pobavil Obama sál.

Obama věří, že veškeré výzvy USA zvládnou, pokud spolu budovat lidé v čele s politiky spolupracovat. „Jedna z věcí, kterých lituji, je to, že za mého mandátu se nevraživost a podezření mezi stranami prohloubily,“ přiznal. Podle něj je na čase napravit politiku a obnovit atmosféru důvěry, protože „politický život chřadne, když dominují extrémní hlasy a lidé si myslí, že na jejich hlasu nezáleží“.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Barack Obama pronáší v Kongresu svou poslední zprávu o stavu Unie.

Obama mluvil o ekonomice, která „se mění závratným tempem“ nejen vlivem nových technologií. Shrnul úspěchy své politiky, zejména vytvoření miliónů nových pracovních míst a snížení míry nezaměstnanosti o polovinu. Předpokladem nastoleného trendu je však podle něj zlepšení vzdělání. Obama mimo jiné prohlásil, že je třeba, aby si každý Američan mohl finančně dovolit studium na střední škole.

Současně vyzval Kongres, aby schválil dohodu o obchodním partnerství se státy Tichomoří (TPP), která zamezí dominanci Číny v oblasti. Také se vyslovil pro zrušení sankcí vůči Kubě, protože „studená válka skončila”, a uzavření věznice Guantánamo na Kubě. „Je drahá a nadbytečná a slouží jen brožurám pro nábor našich nepřátel,” vysvětlil.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Obama mluví ke Kongresu.

Tématem budoucnosti je podle Obamy rovněž příklon k zelené energii kvůli klimatickým změnám. A Američané by to neměli pomíjet, i kdyby jen z ekonomických důvodů. „I kdyby nebyl rok 2015 nejteplejším rokem v dějinách, proč bychom si měli nechat ujít obchodní příležitosti spojené se zelenou energií?“ řekl.

Prezident také odmítl, že by na mezinárodním poli sílili nepřátelé USA. Jsou to podle něj jen řeči. „Spojené státy jsou nejmocnější zemí na Zemi. Tečka. Jakmile dojde na důležitou mezinárodní otázku, svět se neobrací na Peking nebo Moskvu, aby vedly, ale volají nám,“ poznamenal Obama. Spojené státy ovšem dominují také proto, že jsou otevřené a nerozlišují mezi lidmi různých ras a původu, dodal. V té souvislosti s narážkou na rétoriku republikánského uchazeče o prezidentský úřad Donalda Trumpa doplnil, že nenávist k muslimům větší bezpečnost nezajistí a je „prostě špatná”.

Související téma:

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Prioritou zahraničněbezpečnostní politiky podle Obamy zůstává boj s terorismem, hlavně s Al-Káidou a Islámským státem, který označil za pouhou bandu zabijáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám