Hlavní obsah

Provokace, označili vjezd ruského konvoje na Ukrajinu Obama i Merkelová

Americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová se v pátečním telefonickém rozhovoru shodli na tom, že Rusko má na svědomí další nebezpečné vyhrocení situace na Ukrajině. A nejde prý jen o vyslání takzvaného humanitárního konvoje na ukrajinské území bez souhlasu Kyjeva, ale i o zvyšování ruské vojenské přítomnosti u hranic s Ukrajinou a ostřelování této země, přiblížil rozhovor Bílý dům.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ruský konvoj na silnici směrem na Luhansk

Článek

Kamióny z ruského humanitárního konvoje, které dosud čekaly na hranicích, se v pátek dopoledne posunuly na ukrajinské území a následně dorazily do Luhanska, kde proruští separatisté vzdorují vládním silám. To vše bez svolení ukrajinských úřadů a bez dohodnutého doprovodu pracovníků Mezinárodního výboru Červeného kříže. Ukrajinští představitelé to označili za "přímou invazi", podle představitelů mezinárodního společenství jde o porušení mezinárodního práva. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská televize odvysílala záběry z vykládání konvoje v LuhaňskuVideo: Reuters

Merkelová a Obama vjezd konvoje označili za "další provokaci Moskvy" a porušení ukrajinské svrchovanosti. Rusko musí kamióny okamžitě stáhnout z území Ukrajiny, citovala je agentura AP.

Moskva obvinění odmítá

Oba státníci spolu hovořili během Obamovy dovolené, kterou tráví na ostrově Martha's Vineyard. Angela Merkelová v sobotu vůbec poprvé od vypuknutí ukrajinské krize navštíví Kyjev. O ruském konvoji kancléřka již v pátek po telefonu mluvila rovněž s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem i s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Moskva veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že mezinárodní právo neporušila.

Reklama

Výběr článků

Načítám