Hlavní obsah

Bojovníci džihádu v Sýrii verbují Američany k útokům v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Islamisté napojení na Al-Káidu se snaží do svých řad naverbovat Američany a občany západoevropských zemí, kteří odešli bojovat do Sýrie po boku rebelů. Následně se je pokoušejí vycvičit, aby po návratu domů mohli útočit proti svým zemím. S odvoláním na americké zpravodajské služby o tom v pátek informoval americký list The New York Times.

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Článek

Informace o náboru a výcviku Američanů získali zpravodajci podle svých slov na základě svědectví od lidí přímo v Sýrii, ze zachycené elektronické komunikace i ze sociálních sítí a ze sledování těchto občanů.

Do Sýrie od začátku občanské války odešlo nebo se pokoušelo odejít sedm desítek Američanů. Několik z nich již zemřelo během bojů, například loni v květnu 33letá Američanka Nicole Lynn Mansfieldová, která přestoupila na islám. Mezi rebely se také čím dál častěji objevují i radikálové s blízkými vazbami na teroristy.

Podle šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeye je nyní sledování Američanů vracejících se ze Sýrie jednou z priorit jeho úřadu: „Zaměřujeme se na to, abychom zjistili, do čeho se naši lidé zapojili, s kým bychom si měli promluvit, koho bychom měli sledovat, kdo by měl být obviněn.”

Američané mají strach, že někteří z jejich občanů, kteří se účastnili bojů, představují pro jejich zemi závažnou hrozbu. Dost často totiž absolvovali ve státě zmítaném občanskou válkou intenzivní výcvik pod vedením džihádistů. „Víme, že Al-Káida využívá Sýrii k tomu, aby našla jednotlivce, které může naverbovat, vycvičit je tak, že se zradikalizují, a poté je využít jako své budoucí bojovníky například v USA,” citoval americký list nejmenovaného experta na terorismus.

Většina z Američanů, kteří do Sýrie odcestovali, tam však stále zůstává. Eric G. Harris, který se vrátil, byl stíhán, že bojoval ve frontě An-Nusra, která má styky s Al-Káidou.

I Evropané bojují v Sýrii

Podobné obavy mají i evropští zpravodajci a úzce proto spolupracují se svými americkými kolegy. Z Evropy totiž odešlo do Sýrie mnohem více muslimských bojovníků, odhaduje se, že nejméně 1200. Koordinátor Evropské unie pro boj s terorismem Gilles de Kerchove údajně nedávno v jedné z tajných nót napsal, že „první z těchto mužů se vracejí a existují i případy, kdy tito lidé jezdí tam a zpět”.

Několik reportáží o těchto lidech zveřejnila BBC, která uvedla, že často jezdí do oblasti bojů přes Turecko, kde mají islamistické skupiny své zázemí.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám