Hlavní obsah

Nečas se setká s Obamou, Temelínu se nevyhnou

• Aktualizováno
Právo, Jiří Roškot (Washington)

V Oválné pracovně Bílého domu se ve čtvrtek poprvé pracovně sejde premiér Petr Nečas s prezidentem Barackem Obamou. Během letu do Washingtonu připustil, že tématem bude i dostavba Temelína.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Český premiér Petr Nečas po příletu do Bruselu

Článek

"O Temelínu bezesporu bude nějaká řeč. O té části, která se týká obchodní a ekonomické spolupráce v oblasti energetické bezpečnosti," řekl premiér na otázku Práva. U jednání, které začne po 21. hodině SELČ,  bude i ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Ve Washingtonu je s Nečasem také státní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška. "Nečekáme nic jiného, než co předtím vyslovil francouzský prezident Nicolas Sarkozy a co nepochybně vysloví ruský prezident Dmitrij Medvěděv za měsíc, a sice, že tyto státy stojí za svými uchazeči," uvedl český premiér.

Podle něj se víc nedá říci, jelikož nabídky amerického Westinghousu, francouzské firmy Areva a ruského Atomstrojexportu v konsorciu se Škodou JS přijdou až za tři čtvrtě roku.

Nečas i Obama budou mít každý v Oválné pracovně ve své delegaci sedm lidí, takže celkový počet přítomných bude těsně pod hranicí 18, které může prezidentova pracovna podle amerického protokolu pojmout. Přítomen bude i Obamův ministr energetiky Steve Chu.

Výrazem důležitosti, kterou Nečasově návštěvě šéf Bílého domu přikládá, je, že po Václavu Havlovi je teprve druhým českým státníkem, jenž je ubytován v Blair House, oficiální rezidenci pro prezidentovy hosty hned naproti Bílému domu.

Nabídky řeknou víc

Bartuška nepotvrdil často uváděný údaj, podle něhož má objem budoucí zakázky činit 500 miliard Kč. Především se neví, co v nabídkách bude, řekl. Cena nového reaktoru se podle něj může pohybovat od dvou do sedmi miliard eur (175 mld. Kč). V Temelínu mají přibýt dva.

"Jasně říkáme, že v roce 2013 padne rozhodnutí, a to může být i nestavět," řekl zmocněnec s odvoláním na nejistotu, jak se bude vyvíjet ekonomika.

"Myslíme si, že Westinghouse má silnou nabídku, ale žádáme jen stejné hrací pole," řekl Právu k výběrovému řízení americký velvyslanec Norman Eisen, který letěl v českém speciálu.

Podle Eisena je však agenda půlhodinového jednání s Obamou mnohem širší, což premiér potvrdil.

Nejsme Británie, přesto jsme dobrými spojenci

"My si samozřejmě neděláme iluze, že bychom pro USA byli tak důležitým partnerem, jako je třeba Velká Británie. Na druhé straně patříme mezi země, které tradičně velmi trvají na transatlantické vazbě. Z tohoto pohledu USA vědí, že jsme dobrými a spolehlivými spojenci," řekl Nečas.

Spolupráce se týká nasazení vrtulníků, obrany proti zbraním hromadného ničení, speciálních sil a vědeckého výzkumu.

Premiér zdůraznil zájem Česka na tom, aby NATO napřesrok na summitu v Chicagu demonstrovalo, "že se přizpůsobilo novému bezpečnostnímu prostředí a podmínkám světa v 21. století".

Reaktory, bezpečnost a rozhodování o stíhačkách

Na otázku novinářů Nečas potvrdil, že nová situace kolem bezpečnosti jaderných elektráren vrací otázku českého nadzvukového letectva pro obranu proti případnému teroristickému útoku, přičemž vláda o jeho udržení ještě nerozhodla.

"Lze si to (ochranu) těžko představit bez nadzvukového letectva, i když samozřejmě existují náhradní alternativy," řekl premiér a zmínil pozemní protivzdušnou obranu.

Vzhledem ke zlepšení spolupráce britských a švédských úřadů při vyšetřování korupce kolem zakázky českého letectva na gripeny, padá podle Nečase potenciální překážka, aby vláda vzala při svém výběru tato letadla znovu do úvahy.

Nečas má dnes v programu i setkání s předsedy zahraničního výboru Senátu a sněmovního výboru pro ozbrojené síly.

Krátce se potkali loni na summitu NATO

Premiér Nečas a americký prezident Obama se už jednou potkali. Bylo to před rokem v Lisabonu.

"Já jsem měl možnost se s ním osobně setkat na lisabonském summitu NATO. Je to bezesporu charismatický člověk a politik s velmi neformálním a obyčejným vystupováním," řekl Nečas nad Atlantikem během letu do Washingtonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám