Hlavní obsah

Americká vláda opět těsně unikla insolvenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Senát v noci na úterý schválil dohodu, která odvrátila insolvenci administrativy, jež hrozila po konci září. Demokraté v návrhu přijatém Sněmovnou reprezentantů udělali změnu a už se nekrátí peníze vyčleněné na oběti katastrof. Kvůli tomu se ale bude znovu hlasovat ve sněmovně.

Foto: Profimedia.cz

Kongres USA

Článek

"Odvrátili jsme finanční kolaps - až do toho příštího," citovala agentura Reuters prohlášení demokratického senátora Bena Nelsona po hlasování. To bude záhy

Plán financování vlády ještě musí kvůli změnám schválit republikány kontrolovaná Sněmovna reprezentantů, ta ale na týden přerušila zasedání kvůli židovskému svátku Roš hašana (nový rok podle židovského kalendáře - pozn. red.). Dohoda dosažená v Senátu proto obsahuje separátní, krátkodobý rozpočet, z něhož bude financována vláda do návratu Sněmovny reprezentantů, informoval Reuters.

Pokud by dohoda o rozdělení finančních prostředků nebyla schválena do konce měsíce, ocitla by se vláda od 1. října bez peněz.

Řešení, které prošlo Senátem 79 hlasy proti 12, však podle Reuters pravděpodobně nerozptýlí obavy, že je Kongres neschopný projednat i základní legislativu bez boje, a je zřejmě předzvěstí ještě urputnějšího rozpočtového klání v příštích měsících. Konzervativní republikáni navrhovali mnohem větší škrty, než nakonec dolní komora schválila. Senátoři ještě část škrtů zrušili.

Spor o pomoc pro oběti katastrof

Patovou situaci přivodil spor, zda je zapotřebí dodatečných rozpočtových škrtů k vykompenzování dodatečné pomoci obětem živelních katastrof po letošním roce, který je  v historii USA z hlediska počasí jedním z nejextrémnějších. Už dnes měly podle předpokladů dojít peníze ve fondu na pomoc obětem živelních katastrof.

Sněmovnou odhlasovaný návrh provizoria počítal pouze s 3,65 miliardy dolarů na odstraňování následků přírodních katastrof, Bílý dům usiluje o částku 5,1 miliardy. Senátoři proto už minulý týden zamítli návrh financování vlády. K demokratické většině se připojila i část republikánů.

V pondělí před jednáním Senátu Federální agentura pro řízení záchranných prací (FEMA) oznámila, že její tenčící se fond na pomoc obětem živelních pohrom by mohl pravděpodobně vystačit do konce týdne

Demokraty kontrolovaný Senát schválil opatření, které udrží chod vlády na provizorním základě do 18. listopadu. Předpokládá se, že do té doby se podaří demokratům a republikánům dojít ke kompromisu o financování vlády na celý fiskální rok 2012, který začíná 1. října. Opatření zahrnuje sumu 2,65 miliardy dolarů po fond na pomoc obětem živelních katastrof FEMA, které budou k dispozici v sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám