Hlavní obsah

Obama vyzývá k reformě imigrace

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

El Paso

Americký prezident Barack Obama při svém úterním vystoupení v texaském El Pasu vyzval k reformě imigračních zákonů, která by usnadnila život ilegálním přistěhovalcům, jejichž děti navíc většinou už mají občanství USA. Současně ale vyzdvihl posílení ochrany hranic a nárůst počtu deportací ilegálních imigrantů.

Článek

„Potřebujeme se sejít nad reformou, která bude odrážet naše hodnoty, jsme národ práva a národ imigrantů,“ řekl Obama a pokusil se vyrazit zbraň z rukou tvrdých republikánů, kteří protestují proti změně zákona: „Zašli jsme dál a výše než požadovali tvrdí republikáni. Ti říkali, že podporují širší reformu a stejně jako my vážné posílení ochrany hranic.“ Obama přitom zdůraznil, že ochrana hranice přinesla úspěchy a že jen v roce 2009 bylo vyhoštěno 393 000 ilegálních imigrantů.

„Ale i když jsme odpověděli na tyto obavy, podezřívám, že tu budou tací, co zkusí ještě jednou posunout cíle. Možná řeknou, že potřebujeme hradní příkop. Nebo aligátory v příkopu.“

Foto: Gael Gonzalez, Reuters

V El Pasu se konala demonstrace proti současné podobě imigračních zákonů.

Obama uvedl, že reforma by měla umožnit, aby do USA přicházeli vzdělaní přistěhovalci. Navíc by měla přinést konec šedé ekonomiky, která stojí na práci mizerně placených ilegálních přistěhovalců.

Oponenti ale chystané změny označují za neakceptovatelnou amnestii pro lidi, kteří porušili zákon, když vnikli nezákonně do USA. Už Obamův předchůdce George Bush plánoval části ilegálních přistěhovalců po splnění určitých kroků pobyt legalizovat, ale dvakrát neuspěl. [celá zpráva]

V USA žije asi 11 miliónů ilegálních přistěhovalců, tři čtvrtiny z nich jsou Iberoameričané, tři pětiny pocházejí z Mexika.

Obama ale toto téma otevírá i kvůli tomu, že se blíží volby, v roce 2008 pro něj hlasovaly dvě třetiny z hispánských voličů, zatímco jeho oponentovi Johnu McCainovi dalo své hlasy jen 31 procent z nich.

Právě jejich hlasy umožnily Obamovi vyhrát ve čtyřech státech unie, kde předtím zvítězil Bush.

Ilegální přistěhovalci v USA

V USA žilo podle odhadů v roce 2010 jedenáct miliónů ilegálních imigrantů, což je o milión méně než v roce 2007

76 % ilegálních imigrantů je hispánského původu

59 % ilegálních imigrantů je z Mexika, 11 % z Asie, 11 % ze Střední Ameriky a 7 % z Jižní Ameriky   

73 % dětí ilegálních imigrantů má občanství USA

Problém imigrantů je ale velmi palčivý zejména ve státech, kterých se týká. Arizona, Georgia a Utah dokonce zavedly vlastní zákony, které umožňují požadovat dokumenty o legalitě pobytu u lidí, kteří jsou podezřelí ze spáchání jiných trestných činů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám