Hlavní obsah

Rusko by mělo spolupracovat na protiraketové obraně s NATO, řekla Clintonová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vyzvala Moskvu a Severoatlantickou alianci na newyorském jednání Rady NATO-Rusko, aby rozšířily spolupráci v oblasti protiraketové obrany. Podle agentury AP odmítla ruskou iniciativu na zavedení nového bezpečnostního uspořádání v Evropě, kterou v roce 2009 představil prezident Dmitrij Medveděv.

Článek

„V dlouhodobém termínu by Rusko a NATO měly společně pracovat na vývoji typů pro kombinovanou strukturu protiraketové obrany,“ řekla Clintonová podle agentury Reuters. „Spojené státy nevěří, že Rusko a NATO jsou nepřátelé, pravdou je opak,“ dodala ministryně podle agentury Bloomberg.

Domnívá se ale, že nové bezpečnostní uspořádání není na starém kontinentě třeba: "Jsme přesvědčeni, že nejlepší cestou je posilovat pilíře, na kterých stojí po desetiletí evropská bezpečnost, ne vyjednávat nové smlouvy, jak navrhlo Rusko."

Vyzvala i k dalšímu omezení konvenčních sil a k nové podobě smlouvy CFE, která jejich počty limituje. Rusko od ní ustoupilo.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen řekl k tématu novinářům: „Přes neshody doufám, že vidíme pokrok.“

K užší spolupráci s Ruskem vyzval také německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, který podle agentury DPA vidí možná společná pole působnosti například v Afghánistánu, v protiraketové obraně a boji proti pirátství. Společně by se mělo bojovat i proti pašování drog.

O sbližování Ruska s NATO svědčí i fakt, že do Íránu kvůli embargu nedodá rakety pro protivzdušnou obranu S300, které si Teherán objednal.

Rada NATO-Rusko byla utvořena v roce 2004, aby pomohla zlepšit vztahy mezi rivaly z dob studené války. Zasedání se v New Yorku zúčastnilo všech 28 ministrů zahraničí zemí NATO a jejich ruský protějšek Sergej Lavrov.

Reklama

Výběr článků

Načítám