Hlavní obsah

USA deportovaly dvanáctého ruského špióna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washuingtoín

Spojené státy v úterý deportovaly třiadvacetiletého Rusa Alexeje Karetnikova, podezřelého z pokusu o špionáž. Byl vyhoštěn, ačkoli údajně nebyl napojen na jedenáctičlennou skupinu špiónů zadrženou v nedávné době. Podle vyšetřovatelů nebyly důkazy, že by Karetnikov získal a předal dál nějaké citlivé nebo utajované informace.

Foto: Christine Cornell, Reuters

Ruští agenti u amerického soudu

Článek

O zadržení Karetnikova informoval v úterý deník The Wall Street Journal, který muže označil za dvanáctého podezřelého v rámci špionážní aféry. Podle SkyNews byl sledován od svého příjezdu v říjnu 2009.

Karetnikov u soudu souhlasil se svou deportací, uvedla ČTK. Pokud by se někdy vrátil do USA bez povolení americké vlády, bude ho čekat trestní stíhání. Platnost jeho víza mu úřady zrušily 26. června, tedy den před tím, než bylo zadrženo deset členů z jedenáctičlenné skupiny špiónů.

Poslední člen, Christopher Metsos, byl později zadržen na Kypru, odkud mířil do Budapešti, ale po propuštění na vysokou kauci zmizel. [celá zpráva]

Podle vyšetřovatelů Karetnikov neměl žádné přímé vazby na 11 členů údajné špionážní skupiny. Jeho jméno se pouze objevilo v rámci stejného vyšetřování, kontakt s údajnými agenty ale neudržoval a pobýval v jiné části Spojených států.

Špionážní aféra připomněla doby studené války, ale USA a Rusko se rychle dohodly na výměně údajných ruských agentů za čtyři muže vězněné v Rusku za špionáž pro západní státy. Vše usnadnilo, že skupina nezískala žádné citlivé informace. Největší výměna špionů mezi Moskvou a Washingtonem v historii se uskutečnila minulý týden ve Vídni. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám