Hlavní obsah

Guvernérka vyhrožuje Bidenovu vlčákovi a popisuje zastřelení vlastního psa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý vyjde nová kniha guvernérky státu Jižní Dakota Kristi Noemové s názvem No Going Back (Není cesty zpět). Kniha, jež jí měla pomoci přimět Donalda Trumpa, aby Noemovou jmenoval svou viceprezidentkou, ovšem nejspíš bude mít opačný efekt.

Foto: ČTK/AP

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová

Článek

Veřejnost totiž silně pobouřila pasáží o tom, jak v minulosti zastřelila svého psa. V knize také uvádí, že by jako první čin v Bílém domě zastřelila Commandera, vlčáka patřícího prezidentu Joeu Bidenovi.

Ještě před pár týdny byla Noemová jednou z předních favoritů na post Trumpova spolukandidáta. Předpokládalo se též, že se o post prezidenta hodlá v roce 2028 sama ucházet.

To vše se ale dle deníku The Guardian pravděpodobně rozplynulo, když ve své nové knize věnovala celou kapitolu zastřelení svého psa, čtrnáctiměsíční feny německého drátosrtstého ohaře jménem Cricket, a nejmenovaného kozla.

Bidenova administrativa je gestapácká, řekl Trump

Amerika

Nyní se navíc ukázalo, že to není naposledy, co se Noemová v knize zabývá střelbou na domácí zvířata.

Na konci knihy si totiž guvernérka klade otázku „Co bych udělala, kdybych byla v roce 2025 prezidentkou, ve svém prvním dni v úřadě?“ Její odpověď zní: „Jako první bych se ujistila, že pes Joea Bidena není nikde na pozemku – Commandere, pozdravuj ode mě Cricket.“

Cricket Noemová zastřelila, protože byla údajně nezvladatelná, a o zastřeleném kozlovi napsala, že byl smrdutý, agresivní a nebezpečný pro její děti.

V knize jejich zabití prý popsala, aby ukázala, že je ochotná dělat nepříjemné věci jak ve farmářském životě, tak v politice. Její současný pes Foster by ale dle ní byl v Bílém domě určitě vítán. „Do státního kapitolu se mnou chodí pořád a všechny miluje,“ píše ve své knize.

Foto: Profimedia.cz

Bidenův vlčák Commander na procházce u Bílého domu

Svou knihu Noemová v neděli hájila v pořadu televize CBS Face the Nation (Čelte národu). Moderátorka pořadu Margaret Brennanová přečetla nahlas zjevnou výhrůžku vůči Bidenovu vlčákovi s otázkou: „Děláte to, abyste vypadala drsně? Myslíte si, že máte stále šanci stát se viceprezidentkou?“

„Pes Joea Bidena zaútočil na 24 lidí z tajné služby,“ připomněla Noemová Commanderovy prohřešky, kvůli kterým už nesmí do Bílého domu.

„Tak kolik lidí bude muset napadnout a nebezpečně zranit, aby se učinilo rozhodnutí, co se s ním udělá?“ Noemová tedy opět naznačila, že by Commander měl být utracen, aniž by řekla, že to chce sama udělat. To je totiž prý na prezidentovi.

(Ne)setkání s Kim Čong-unem

Další kontroverzní pasáží knihy je úsek o setkání Noemové s Kim Čong-unem.

„Pamatuji si, jak jsem se setkala se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Jsem si jistá, že mě podceňoval, protože neměl potuchy o mé zkušenosti se zíráním do očí malých tyranů,“ popisuje Noemová setkání, ke kterému, jak uvádějí jihodakotská média, nikdy nedošlo.

Noemová v citaci o tyranech narážela na fakt, že má zkušenosti s prací s dětmi, pracovala jako pastorka.

Se severokorejským diktátorem se měla setkat, když byla v Kongresu, tedy mezi lety 2011 a 2019. Kde se s ním setkala, neuvedla.

„Neberu nic zpět“

Vydavatel knihy Center Street už uvedl, že pasáž na základě požadavku Noemové odstraní ze všech budoucích výtisků a také z audioknih a elektronických vydání. Toto ovšem Noemová v rozhovoru popřela. „Neberu zpět nic,“ odpověděla rázně na pouhou zmínku změn v textu.

Noemová se v rozhovoru od kontroverzních témat snažila co nejrychleji posunout. Mnohem víc chtěla mluvit o pandemii covidu-19 v Jižní Dakotě. Přece jen však svou knihu v jednu chvíli pochválila, že je na ni pyšná, protože obsahuje „spoustu pravdivých příběhů“.

Den před rozhovorem se Noemová na Floridě zúčastnila Trumpovy akce pro finanční dárce. „Byla se mnou jako podporovatelka; a já jsem dlouho jejím podporovatelem,“ řekl o ní Trump s tím, že jde o někoho, „koho má rád“.

Že jí skandál s knihou ublížil, ovšem ukázal fakt, že ji na rozdíl od ostatních dvou favoritů na post spolukandidáta, senátora za Jižní Karolínu Tima Scotta a kongresmanky za New York Elise Stefanikové, Trump nepozval k sobě na pódium. Akci pak Noemová údajně opustila předčasně.

Do brány Bílého domu nabouralo auto, řidič na místě zemřel

Amerika

Výběr článků

Načítám