Hlavní obsah

Lidovci opět torpédují spotřební daň na víno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovci ještě na konci dubna připouštěli zavedení spotřební daně na tiché víno, kterou loni zarazili. Teď jsou ale opět rozhodně proti. Je podle nich nutné podržet vinaře poté, co část jejich úrody zničil mráz. Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) se zdaněním vína ale už otálet nechce a má podporu i dalších koaličních stran.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka (uprostřed) ministr životního prostředí Petr Hladík (vlevo) a ministr zemědělství Marek Výborný (vpravo)

Článek

„S ohledem na dopady katastrofálních mrazů i na vinařský sektor, zvláště v Čechách, považuji pokračující debatu nad zavedením spotřební daně na tichá vína za hazard s celým sektorem, zvláště malých a středních vinařů,“ sdělil Novinkám ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Ještě minulý měsíc přitom tvrdil, že lidovci nejsou „a priori proti“ zavedení daně a pouze trvají na takových parametrech, aby drobnější vinaře nepoškodila. Zároveň, jak uvedl, by rád omezil byrokracii a vinařům daň i nějak kompenzoval.

Jurečka: Výpověď bez udání důvodu přes tlak ODS nedovolím

Domácí

Teď je zase všechno jinak a Výborný se ztotožnil se slovy svého stranického šéfa, ministra práce Mariana Jurečky, který v rozhovoru pro Novinky potvrdil, že daň na víno nepodporuje.

„Zatížili bychom naše výrobce. Jejich přímí konkurenti v okolních vinařských zemích takovouto daň nemají. My bychom tímto našim vinařům zavedli konkurenční nevýhodu,“ prohlásil Jurečka.

Platila by také u vín z dovozu

S touto argumentací ale v koalici nejspíš neuspěje. „Slova o konkurenční nevýhodě nejsou pravdivá, protože na území Česka by spotřební dani podléhala všechna vína, i ta dovážená, a naopak export našich vinařů se řídí daněmi země, kam se vyveze. Takže o znevýhodnění určitě nejde,“ reagovala poslankyně STAN Hana Naiclerová.

STAN zavedení daně podle ní podporuje. „Víno je alkohol jako každý jiný, není tedy důvod, aby mělo jako jediné výjimku. Navrhujeme stejnou sazbu, jaká je pro šumivá vína, a poloviční sazbu pro malé nezávislé výrobce. Tedy pro vinaře s produkcí do tisíce hektolitrů,“ dodala. U šumivých vín se odvádí daň 23,40 Kč za litr.

Podle Stanjury by vláda měla rozhodnout do konce května a nejlépe tak, aby daň na víno začala platit od 1. ledna.

„Nebráním se politické debatě o výši sazby, ale udržovat v době úspor daňovou výjimku u alkoholu podle mě není obhajitelné. Navíc tím z rozpočtu dotujeme hlavně zahraniční výrobce,“ řekl nedávno ministr financí.

Výborný chce odškodnit i nepojištěné vinaře

Ekonomika

Zrušení daňové úlevy pro víno už dřív podpořili také TOP a Piráti. „Debata o zdanění tichého vína je debatou především o narovnání podmínek s dalšími druhy alkoholických nápojů, které jsou také vyráběny u nás a jsou zatíženy spotřební daní. Nevidím důvod pro nesystémovou výjimku,“ prohlásila pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

„Konečně rozhodnutí musí padnout na úrovni vedení vládní koalice,“ konstatoval mluvčí ministerstva financí Ondřej Macura.

Vinaři se s Výborným minulý týden kvůli mrazům domluvili na zrušení některých podmínek, které musí běžně plnit třeba při pěstování v ekologickém režimu. Ohledně zavedení daně ale žádný posun nenastal, řekl prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

Výborný nabídl vinařům i dalším pěstitelům i finanční pomoc. Zástupci vinařů však už předtím avizovali, že ji nepřijmou. Chtějí právě, aby vláda ustoupila od záměru zavést spotřební daň.

Její sazba 23,40 Kč na litr je navržena ve čtyřech variantách, a to jako čtvrtina, polovina a tři čtvrtiny této částky a jako celá tato částka.

Svaz vinařů zpochybňuje, že si státní rozpočet takto polepší o čtyři miliardy korun ročně, jak spočítalo ministerstvo financí. Místo daně navrhuje zavést minimální cenu za jednotku ethanolu ve všech alkoholických nápojích.

Vinaři prý nebudou chtít po státu náhradu za škody způsobené mrazy. Je to příroda, vysvětlují

Domácí
Související témata:
spotřební daň z tichého vína

Výběr článků

Načítám