Hlavní obsah

Zemětřesení v Chile mohlo vychýlit zemskou osu, den by se zkrátil

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pasadena

Sobotní zemětřesení o síle 8,8 stupně Richterovy škály, které postihlo Chile, mohlo podle NASA vychýlit zemskou osu. Takový posun by se projevil zkrácením pozemského dne.

Článek

Podle NASA by byla změna délky dne nepostřehnutelná, zato však trvalá. Každý den by se podle předběžných výpočtů zkrátil o 1,26 mikrosekundy. Posun zemské osy by činil asi 8 centimetrů, když se úhel vychýlení změnil o 1,7 tisícin úhlové vteřiny. Podobné změny se ve skutečnosti jen obtížně detekují.

"NASA k výsledkům dospěla na základě počítačového modelu," uvedl geofyzik Richard Gross z Laboratoře tryskového pohonu v Pasadeně, který spadá pod NASA.

Model počítal s tím, jak se při zemětřesení pohnuly masy hornin v délce stovek kilometrů. Vyšší rychlost otáčení způsobilo přesunutí mas k povrchu.

Podle modelu by se zřejmě také zvedl ostrov Santa Maria o dva metry.

Zemětřesení si vyžádalo 723 obětí.  [celá zpráva]

Nebylo by to poprvé, kdy zemětřesení vychýlilo zemskou osu. Mohutné zemětřesení o síle 9,1 stupně Richterovy škály, které v prosinci 2004 vzedmulo vražedné vlny tsunami v Indickém oceánu, zkrátilo den o 6,8 mikrosekundy. Osa se při zemětřesení, které si vyžádalo 130 000 obětí, vychýlila o 2,3 tisícin úhlové vteřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám