Hlavní obsah

Rusko i USA popřely výměnu radaru za pomoc s Íránem

– WASHINGTON/MOSKVA • Aktualizováno
Novinky, BBC, aš, New York Times

Kreml v úterý popřel nabídku amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten měl v dopise navrhnout, že USA nevybudují protiraketový štít ve střední Evropě, pokud Rusko donutí Írán, aby se vzdal jaderného programu. Existenci kategorického návrhu přitom už listu New York Times (NYT) potvrdili vysocí američtí představitelé. Také Obama uvedl, že zpráva deníku nebyla přesná.

Článek

Podle Kremlu byl americký dopis odpovědí na ruský dopis. V Obamově odpovědi ale není podle ruských zdrojů svázána nabídka odstoupit od štítu s tlakem na Teherán. Obě témata tam jsou zmíněna, ale nejsou prý propojena.

Zdroje z Bílého domu, citované listem New York Times, potvrdily, že americký prezident Barack Obama poslal osobní dopis svému ruskému protějšku Dmitriji Medvěděvovi. Potvrzují nabídku, že USA nevybudují protiraketový štít v Polsku a ČR, pokud Moskva dotlačí Írán, aby odstoupil od svého jaderného programu. 

Podle vysokého představitele Obamovy administrativy je nabídka jednoznačná a velmi konkrétní. „Vlastně říkáme udělejte to, nebo mlčte. Není to, že by Rusové mohli říkat - My to zkusíme a vy od toho tak jako tak ustupte. Jasně to říká - hrozba musí zmizet.“ Dopis byl soukromý, a proto z něj zdroj necituje přímo.

Obama později odpoledne uvedl, že dopis hovořil o potřebě zastavení íránské hrozby, nevznesl však kategorické návrhy. Obama ovšem připustil, že omezení íránského programu potřebu štítu sníží. Spojené státy dlouhodobě zdůvodňovaly nutnost výstavby štítu v Polsku a v Brdech hrozbou ze strany Íránu.

O existenci nabídky v pondělí psal ruský list Kommersant.Pak ji potvrdila rakouská agentura APA.

Moskva se zatím k nabídce nevyjádřila, je však možné, že tak učiní ministr zahraničí Sergej Lavrov při pátečním setkání s Hillary Clintonovou. Už dal najevo, že chce mluvit o protiraketové obraně.

Obama se ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem poprvé sejde 2. dubna v Londýně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám