Hlavní obsah

USA by mohly upustit od radaru a raket výměnou za ruskou pomoc v Íránu

Novinky, ČTK, aš, APA
MOSKVA/WASHINGTON
Aktualizováno

Ruský list Kommersant v pondělí uvedl, že americký prezident Barack Obama v dopise svému ruskému protějšku Dmitriji Medveděvovi navrhl ustoupit od vybudování protiraketového štítu v ČR a Polsku výměnou za ruskou pomoc při řešení íránského jaderného programu. Uvedla to i rakouská agentura APA.

Článek

Ruský list Kommersant to napsal s odvoláním na nejmenované zdroje. Výměna dopisů s Obamovou "senzační nabídkou" podle listu předcházela blížící se první schůzce šéfů diplomacií obou zemí, ale Moskva dosud neodpověděla.

"V (Obamově) dopisu se praví, že vyřešení íránského problému zcela odstraní důvod k rozmístění protiraketové obrany v Evropě. Proto pokud Moskva a Washington budou v jednáních s Íránem postupovat jednotně, na protiraketovou obranu bude možné zapomenout," napsal Kommersant. Podle jeho komentáře je jednání s Íránem nejambicióznějším Obamovým projektem a Washington zde naléhavě potřebuje ruskou pomoc.

K informaci z ruských médií se premiér Mirek Topolánek na brífinku po zasedání vlády v České televizi vyjádřil ve smyslu, že nedokáže posoudit, zda nejde o fámu, a že se více ukáže, až americký prezident Barack Obama přijede v dubnu do Prahy. 

APA uvádí stejnou zprávu jako Kommersant, ale s washingtonským domicilem bez odkazu na ruské zdroje, což působí dojmem, jako by ji získala z amerických zdrojů. Podle APA zatím není jasné, zda se téma bude probírat na schůzce ministrů zahraničí obou zemí.

Kommersant píše, že se Obama odpovědi z Moskvy nejspíše nedočká ani při páteční schůzce americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové s jejím ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Ženevě. Lavrov už sdělil, že Moskva je připravena pomoci USA při řešení íránské krize.

Obama a Medveděv by měli o štítu jednat zřejmě 2. dubna v Londýně.

Spojené státy nemají po nástupu administrativy prezidenta Baracka Obamy v otázce budování protiraketového štítu ve střední Evropě zatím jasno. Šéf Pentagonu Robert Gates na nedávném setkání ministrů obrany NATO v Krakově řekl, že USA budou potřebovat víc času na rozhodnutí, jak budou ohledně plánu na vybudování štítu dál postupovat. Již předtím šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová po jednání se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem nevyloučila, že Američané své plány přezkoumají, pokud uvidí pozitivní změnu chování v Íránu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám