Hlavní obsah

NATO: Talibán nás z Afghánistánu nevyžene

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Severoatlantická aliance neustoupí od svého záměru rozmístit v létě šest tisíc vojáků stabilizačních sil ISAF na afghánském jihu i přes silný ozbrojený odpor Talibánu. Ve čtvrtek to v Bruselu potvrdili ministři obrany Aliance, kteří poprvé jednali rovněž s afghánským ministrem obrany Abdul Rahímem Vardakem.

Článek

"Nikdo by neměl pochybovat o odhodlání NATO ani o jeho schopnosti misi uskutečnit," řekl generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. "Talibán nás odtud nedostane."

"V krátké době uvidíme důraznou změnu," prohlásil na společné tiskové konferenci ministr Vardak. Na otázku Práva řekl, že vláda v Kábulu vzhledem k omezeným příjmům spoléhá na pomoc mezinárodního společenství a NATO.

"Naším cílem je vybudovat 70tisícovou armádu profesionálně vycvičených a morálně disciplinovaných vojáků," dodal. Podle informací NATO má v současné době afghánská armáda asi padesát tisíc vojáků.

Spojenecké síly však čelí vzrůstající nespokojenosti místního obyvatelstva kvůli mnohdy agresívnímu postupu zhruba tří tisíc amerických vojáků, které mají spojenci nahradit.

Podle činitele NATO se mají rozmístit do konce července nebo do začátku srpna a do listopadového summitu Aliance v Rize mají vybudovat tzv. provinciální rekonstrukční týmy i na východě Afghánistánu. V létě se počet vojáků v misi ISAF, na níž se podílí 37 zemí, zvýší z devíti na více než patnáct tisíc, a do konce roku až na celkových 25 tisíc, uvedl zdroj NATO.

Velitel aliančních sil rychlého nasazení britský generál David Richard dal najevo, že chce zvolit jiný přístup. "Chci nasadit do terénu větší počet pěchoty namísto jednotek v obrněných vozech. Přistoupíme na větší riziko. Nemůžeme si dovolit dál znepřátelovat obyvatelstvo způsobem, který se děje," uvedl.

Spojenci zmnoží své kapacity

Ministři obrany rozhodli, že NATO se vzhledem ke svým úkolům musí připravit uskutečnit v budoucnu dvě velké mise, každou až s 60 tisíci vojáky, a šest menších operací s nejvíce 30 tisíci muži v každé z nich. Dohromady by šlo o 300 tisíc vojáků v terénu. "Je to cílový záměr," řekl zdroj NATO k námitce, že nyní spojenci nelehko naplňují početní stav svých misí.

Poukázal na to, že členské země v současné době vyčleňují pro potřeby Aliance dohromady 1,4 miliónu vojáků. Podle informací Práva se však zatím počítá s tím, že z tohoto počtu je 40 procent vojáků bojeschopných (asi 560 tisíc) a že v misích je nasazeno osm procent z nich (kolem 110 tisíc).

Reklama

Související články

Bulharsko schválilo tři americké základny

Bulharská vláda na svém čtvrtečním zasedání schválila smlouvu o zřízení tří amerických vojenských základen na svém území. První vojáci z celkového kontingentu...

Výběr článků

Načítám