Hlavní obsah

Konstrukce katedrály Notre-Dame zůstane zachována od kompletní zkázy

– Paříž • Aktualizováno

V pařížské katedrále Notre-Dame, kde v pondělí vpodvečer vypukl rozsáhlý požár, se hasičům podaří zachránit konstrukci stavby před celkovou zkázou. Uvedli to velitel pařížských hasičů Jean-Claude Gallet. Podle ministerstva vnitra má ještě trvat nejméně čtyři hodiny, než se požár podaří dostat pod kontrolu.

ŽIVĚ: Požár katedrály Notre-DameVideo: Reuters/AP

 
Článek

Náměstek francouzského ministra vnitra Laurenta Nuněze původně uvedl, že se katedrálu zřejmě nepodaří zachránit. Hasiči však zachránili dvě čelní věže chrámu poté, co se zadní věž zhroutila.

Okolí památky i její interiér byly evakuovány. Na místě je podle tisku kolem 400 hasičů, kteří zahájili rozsáhlou operaci a uzavřeli okolí. S požárem bojují pomocí 18 vodních děl.

Foto: Mapy.cz

Představený chrámu uvedl, že se hasičům podařilo zachránit trnovou korunu a roucho svatého Ludvíka, což jsou pro věřící velmi významné předměty.

Příčina požáru není zatím známa, ale podle úřadů na katedrále probíhají opravy a na záběrech ze sociálních sítích je vidět, jak hoří právě v okolí lešení. Po zřícení zadní věže hasiči uvedli, že se propadla střecha katedrály, uvedla televize Sky News.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Hasiči bojují s požárem katedrály Notre-Dame pomocí vodních děl.

Při zásahu se vážně zranil jeden hasič.

Pařížská prokuratura v noci oznámila, že požár podle předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár katedrály Notre-DameVideo: AP

Katedrála je považována za jeden z nejkrásnějších příkladů francouzské gotické architektury, leží na ostrově Île de la Cité na řece Seině. Patří k nejnavštěvovanějším památkám francouzské metropole.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Hořící zadní věž pařížské katedrály Notre-Dame. Věž se později zřítila.

Podle serveru bfmtv.com, který cituje zdroj z hasičských složek, zachvátily plameny okolo 18:50 vrchní část chrámu a požár může souviset s renovačními pracemi na budově. Plameny se rychle šířil, píše deník Libération na svém webu.

Foto: Julie Carriat, Reuters

Plameny šlehající z pařížské katedrály Notre-Dame

Televizní stanice France 2 uvedla, že policie požár vyšetřuje jako nehodu. Starostka Paříže Anne Hidalgová hovořila o „strašném požáru”, uvedla agentura AFP.

„Lešení jde pomalu k zemi, v zadní části jsou masivní plameny. Kousky katedrály odpadávají, například trámy v chrámové lodi,” hlásil z místa reportér listu Libération.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Požár katedrály Notre-Dame v Paříži, na snímku je vidět prázdné místo po shořelé špičce veže.

Francouzský prezident Emmanuel Macron zrušil kvůli požáru katedrály pondělní večerní projev, v němž měl oznámit změny v reakci na protesty žlutých vest. Poté vyrazil na místo požáru. „Celý národ cítí pohnutí. Myslíme na všechny katolíky a všechny Francouze," napsal šéf Elysejského paláce na Twitteru.

"Katedrálu Notre-Dame společně znovu vybudujeme," uvedl viditelně pohnutým hlasem Macron později přímo na místě neštěstí. Vyhlásí rovněž i mezinárodní sbírku.

Ze světa přicházejí soustrastné reakce. [celá zpráva]

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Hořící katedrála Notre-Dame v pondělí v podvečer.

Minulý čtvrtek během rekonstrukce dělníci sundali ze střechy katedrály sochy apoštolů, které budou rekonstruovány.

Loni katolická církev ve Francii vyzvala ke sbírce na záchranu katedrály, která se začíná rozpadat, připomněl server BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám