Hlavní obsah

Požár Notre-Dame zasáhl naše srdce, píší politici útěšné vzkazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především útěchu nabídli v pondělí světoví politici Francouzům v reakci na rozsáhlý požár katedrály Notre-Dame v Paříži, která je symbolem města i celé země. Podporu vyjádřila Francii například německá kancléřka Angela Merkelová, předseda Evropské rady Donald Tusk i český premiér Andrej Babiš.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár katedrály Notre-DameVideo: AP

 
Článek

"Notre-Dame v Paříži je Notre-Dame celé Evropy," napsal na Twitteru Tusk. "Dnes jsme všichni s Paříží," dodal. "Pařížský Notre-Dame patří celému lidstvu. Jaký smutný pohled!" napsal na Twitteru předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Hořící katedrála Notre-Dame v Paříži.

Německá kancléřka označila katedrálu, známou také jako Chrám Matky Boží, za "symbol Francie a naší evropské kultury". "Hořící Notre-Dame zasáhl i naše srdce," uvedl německý ministr zahraničí Heiko Maas.

ŽIVĚ: V Paříži hoří katedrála Notre-DameVideo: Reuters/AP

"V myšlenkách jsem dnes večer s francouzským lidem a s bezpečnostními složkami, které bojují s hrozivým požárem katedrály Notre-Dame," uvedla britská premiérka Theresa Mayová. Starosta Londýna Sadiq Khan uvedl, že jeho město stojí "v zármutku po boku Paříže".

Vatikán vyjádřil "šok a smutek" nad požárem, který zničil "symbol křesťanství ve Francii a ve světě". Ujistil, že v modlitbách je s obyvateli francouzské metropole i s těmi, "kteří dělají vše, co je možné, aby se postavili této dramatické situaci".

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící katedrála Notre-Dame v PařížiVideo: Reuters/AP

Italský premiér Giuseppe Conte označil požár za "ránu do srdce pro Francouze a pro nás, Evropany". Francouze a Pařížany o své podpoře ujistili například i rakouský prezident Alexander Van der Bellen a kancléř Sebastian Kurz nebo španělský premiér Pedro Sánchez.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pád věže Notre-DameVideo: Reuters

"Je mi smutno, když vidím ty hrozivé záběry pařížské katedrály Notre-Dame, kterou zachvátily plameny. Napsal jsem SMS prezidentovi Emmanuelu Macronovi, pro kterého je to stejná tragédie jako pro celý francouzský národ," napsal na Twitteru Babiš.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na Twitteru napsal, že "zkáza Notre Dame pana prezidenta nesmírně zarmoutila".

Generální tajemnice UNESCO Audrey Azoulayová uvedla, že tato světová kulturní organizace poskytne Francii pomoc, aby "zachránila a zrenovovala toto nedocenitelné dědictví". UNESCO v Paříži sídlí.

Foto: Mapy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám