Hlavní obsah

Koho proti Trumpovi? Demokraté získali novou nápovědu

Právo, CNN, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zejména pro demokraty, kteří stále přemýšlejí, koho postavit proti Trumpovi, znamenají nynější výsledky důležitý indikátor před prezidentskými volbami v roce 2020. Pozornost přitáhl Bernie Sanders (77), který se už potřetí stal nezávislým senátorem za stát Vermont.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Bernie Sanders se již potřetí stal nezávislým senátorem za stát Vermont

Článek

Nezdolný Trumpův kritik, který zároveň v minulých demokratických primárkách nečekaně zatopil Hillary Clintonové, vzešel z nedávného průzkumu společnosti Morning Consult jako vůbec nejpopulárnější senátor v celé zemi a zároveň je jedním z mediálně nejviditelnějších.

Sanders bývá navzdory vysokému věku zmiňován jako jeden z možných kandidátů a také jeho nedávné turné po devíti státech napovídá, že o dalším pokusu vážně uvažuje. „Ještě jsem se nerozhodl. Možná budu kandidovat, možná ne,“ prohlásil minulý týden.

Prezidentské naděje demokratů se ale zřejmě budou upínat spíše k senátorkám Kirsten Gillibrandové (51) z New Yorku a Amy Klobucharové (58) z Minnesoty.

„Jejich snadné znovuzvolení téměř jistě poslouží jako odrazový můstek k prezidentské kandidatuře v roce 2020,“ komentovala to stanice CNN s tím, že na jejich účtech se během kampaně nashromáždily slušné částky - Gillibrandová měla k dispozici 10,6 milionu dolarů, Klobucharová pět.

První z nich se může v primárkách prezentovat jako někdo, kdo Trumpa dobře zná, výhodou druhé je, že pochází ze Středozápadu, kde k vítězství musela na svou stranu získat i voliče, kteří nejsou tradičními příznivci demokratů. Ve volbách neotestovanou neznámou zůstává miliardář a liberální aktivista Tom Steyer (61). Velký odpůrce prezidenta Trumpa, kterého chce sesadit ústavní žalobou, už naznačil, že o kandidatuře v roce 2020 uvažuje.

Stoupající hvězdy nakonec narazily

Už nyní přitom patří k výrazným zákulisním hráčům Demokratické strany - to dokazuje ostatně i to, že byl mezi adresáty trubkových bomb, jejichž rozesílání poštou nedávno otřáslo Spojenými státy.

Do vítězného konce pak své kampaně nedotáhli tři demokraté, o nichž se na celostátní úrovni mluvilo jako o stoupajících hvězdách - kandidát do Senátu Beto O’Rourke (46), bývalý punker, později byznysman a kongresman.

Ten v tradičně republikánském Texasu sice vylepšil dosavadní skóre demokratů, na sestřelení republikánského senátora Teda Cruze (47), známého rovněž z posledních primárek, to ale nestačilo. O’Rourkeovy šance v primárkách však zřejmě pohřbeny nejsou - některé místní organizace demokratů už ohlásily, že jeho případnou kandidaturu podpoří.

Stacey Abramsová (44), první černoška v historii Spojených států nominovaná na guvernérku, nakonec v Georgii proti republikánovi Brianu Kempovi (55) zřejmě těsně neuspěla. V souboji o guvernérské křeslo na Floridě pak neuspěl se Sandersem sympatizující Andrew Gillum (39) proti republikánovi Ronu DeSantisovi (40).

Reklama

Výběr článků

Načítám