Hlavní obsah

USA chtějí nižší práh nasazení A-zbraně

Právo, Jiří Roškot

Pentagon chce nové, slabší jaderné hlavice, které by snáze použil. Má to odradit Rusko od nasazení taktické A-zbraně v Evropě v očekávání, že USA neodpovědí svými silnými střelami. Snížení nukleárního prahu obsahuje návrh nové strategie.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Listu The Guardian to prozradil atomový odborník Jon Wolfsthal, který pracoval pro exprezidenta Baracka Obamu a měl možnost vidět finální verzi dokumentu. Prezident Donald Trump jej má předložit na přelomu ledna a února.

„Lidé, kteří to sepsali, mi řekli, že se pokoušeli jasně odstrašit Rusy, Severní Koreu a Číňany,“ řekl Wolfsthal, podle něhož by však šlo o krok zvyšující pravděpodobnost atomové války vůbec.

Atomovka i proti konvenční síle

Strategie totiž navíc rozšiřuje použití jádra i na případy nejaderného útoku, který by způsobil masové ztráty na životech, byl by zaměřen proti klíčové infrastruktuře nebo na velitelství jaderných sil (což v praxi ovšem může být i akce počítačových hackerů).

Také Rusko si ve své vojenské doktríně z roku 2014 vyhrazuje právo použít nukleární arzenál nejen proti útoku všemi masovými zbraněmi, ale také, pokud by existenci státu ohrozil konvenční útok. Původní podoba amerického dokumentu vyznívala podle Wolfsthala ještě ostřeji.

Požadoval vývoj hypersonické nukleární zbraně i zrušení záruk USA vůči nejaderným státům, že proti nim takové prostředky nepoužijí.

Odborníci zpochybňují východiska strategie i její řešení. „Nemyslím, že by si kterýkoli protivník – určitě ne Rusko – zahrával s tím, že neodpovíme, když něco podnikne s jadernou zbraní malého kalibru. To je směšné,“ zdůraznil Hans Kristensen z Federace amerických vědců.

Podle Daryla Kimballa, ředitele Asociace pro kontrolu zbrojení, to ovšem platí i opačně. Použití i jen několika „malých“ amerických atomovek považuje za katastrofu. „Hrozit jaderným útokem proti novým asymetrickým hrozbám není nezbytné,“ soudí.

Nepotřebná řešení a vojensky hloupá

Obamův expert Wolfsthal sice pokládá za užitečné důrazně varovat Rusko, Čínu a Severní Koreu, že použití atomovky by pro ně mělo vážné důsledky, ale za nebezpečné považuje, že k tomu Pentagon chce dva nové typy nukleárních zbraní.

Ve své výzbroji už totiž má taktické atomové prostředky letectvo USA – bomby B61 a rakety s plochou dráhou letu. První novinkou má přesto být modifikovaná hlavice raket Trident D5 odpalovaných z ponorek (tvořila by ji jen část té původní). Druhou pak opětné zavedení střel s plochou dráhou letu s jadernou hlavicí v námořnictvu. Mají být protiváhou pozemních ruských křídlatých raket, z jejichž výroby USA obviňují Moskvu, a zakazuje je vzájemná smlouva z roku 1987.

Wolfsthal kromě toho považuje řešení v nové strategii i za vojensky hloupé. Slabší hlavice mají totiž nést plánované ponorky třídy Columbia určené jinak pro mocné strategické střely.

„Na každou ponorku vynaložíme pět miliard, aby byla neviditelná s množstvím hlavic, a oni na ni chtějí jednu střelu s malou hlavicí a vypálit ji jako první, takže se stane zranitelnou vůči ruskému útoku,“ poznamenal odborník.

Reklama

Související témata:

Související články

Trump chystal úder na KLDR, rozmluvili mu to

S rychlým pokrokem severokorejského jaderného a raketového programu zvažovaly loni USA útok na Severní Koreu. Bílý dům nechal rozpracovat plány úderu, který by...

Trump popřel, že je rasista

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že není rasista. Řekl to v souvislosti s nedávnými výroky o Haiti a Africe. Šéf Bílého domu při nedělním setkání...

Výběr článků

Načítám