Hlavní obsah

Vraky zmizelých letadel se většinou najdou. Historie však zná i výjimky

Novinky, aš, CNN, Guardian, NBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případy beze stopy zmizelých dopravních letadel jsou vzácné, protože moderní stroje jsou vybaveny pokročilými zařízeními, která umožňují jejich sledování. Proto se většinou trosky najdou. V historii se však několik takových případů objevilo. Od roku 1948 je evidováno sto letadel, která zmizela beze stopy, většinou ale jde o malé stroje.

Foto: ČTK/AP

Japonský Lockheed P-3C se v Sepangu připravuje ke startu k letu v rámci pátrání po zmizelém boeingu.

Článek

Úspěchem skončilo v roce 2009 pětidenní pátrání po zmizelém Airbusu A330 Air France, letícím z Ria de Janeiro do Paříže s 228 lidmi na palubě. Vědělo se, kde se zřítil, ale první trosky se podařilo vyzvednout až po pěti dnech. Černou skříňku se podařilo vyzvednout z mořského dna až dva roky poté stejně jako většinu těl obětí. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Část vybavení airbusu objevená na hladině moře

Zjistilo se, že na vině havárie bylo selhání pitot-statické trubice, která poskytovala nesprávné údaje a výšce a rychlosti letu, neboť zamrzla. [celá zpráva]

Objevit se podařilo i trosky Boeingu 767 EgyptAiru letícího z Káhiry do New Yorku. Stroj se zřítil v roce 1999 do moře u pobřeží Massachusetts. Vzhledem k tomu, že nárazu předcházel prudký střemhlavý let, spekulovalo se, že mohlo jít o bizarní druh sebevraždy, kdy s sebou pilot vzal do hrobu dalších 216 osob.

Foto: Profimedia.cz

Trosky Boeingu 767 EgyptAiru, který se zřítil u pobřeží USA

Zmizelá letadla

Marné ale bylo pátrání po Boeingu 727, který zmizel v roce 2003 při letu z Angoly do Burkiny Fasso. Stroj byl v Luandě odstaven, protože angolské aerolinky za něj neplatily. Stroj s neupřesněným počtem osob na palubě, mezi nimiž byl americký mechanik, nebyl v dobrém technickém stavu, nefungovala mu světla a nešel ani odpovídač, který by ho umožňoval sledovat na radarech. Zřejmě se zřítil do moře.

Stejně marné bylo pátrání po nákladní verzi Boeingu 707 brazilského Varigu, jenž zmizel v lednu 1979 nad severním Pacifikem při letu z Tokia do Brazílie. Trosky letounu s šestičlennou posádkou, který přepravoval obrazy v hodnotě miliónu dolarů, se nikdy nenašly. Spekuluje se, že stroj se zřítil, když došlo k dekompresi.

Foto: Profimedia.cz

Lockheed Constellation amerického letectva

Nepodařilo se najít ani čtyřmotorový Lockheed Constellation společnosti The Flying Tiger Line, které platila americká armáda za přepravu vojáků do Vietnamu. Po doplnění paliva na Guamu odstartoval 16. března 1962 a krátce po vzletu zmizel z radarů. Osmidenní pátrání nepřineslo žádné výsledky a všech 107 osob na palubě bylo prohlášeno za mrtvé.

Foto: Profimedia.cz

Stroje Avro York se používaly i při zásobování Berlína

Marné bylo i pátrání po stroji Avro York společnosti Skyways, který zmizel v roce 1953 při letu z Londýna na Jamajku s 39 osobami na palubě. Nad Atlantikem vyslal pilot SOS. Trosky se ale nenašly.

Léta byl také neznámý osud dopravní verze bombardéru Avro Lancaster, který v roce 1947 zmizel při letu z Buenos Aires do Santiaga de Chile. Trosky stroje s šestičlennou posádkou a pěti cestujícími se podařilo najít až v roce 2000 v andském ledovci v hřebenu vedoucím od hory Tupangato asi 50 kilometrů od místa, kde se naposled pilot ohlásil. Vrak nebyl dlouho objeven, i když Tupangato je cílem horolezců.

Foto: Profimedia.cz

Glenn Miller

Zmizelý kapelník a letkyně

Mimořádně známé jsou i dva starší případy zmizení letadel. V prosinci 1944 se v mlze ztratil Noorduyn Norseman, kterým letěl z anglického Bedfordu do Paříže jeden z nejznámějších jazzových kapelníků a vedoucí orchestru letectva Glenn Miller. Buď byl sestřelen vlastní protiletadlovou palbou, nebo ho zničila bomba shozená z britských bombardérů vracejících se z náletu na Německo, které do kanálu La Manche odhazovaly nepoužitou munici.

Foto: Profimedia.cz

Amelia Earhartová v kokpitu

Velmi známý je také případ americké pilotky Amelie Earhartové, která se ztratila v roce 1937, když se jako první žena pokoušela obletět svět. Její Lockheed Electra zmizel ve středním Pacifiku u ostrova Howland. Trosky letounu se nikdy nenašly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám