Hlavní obsah

OSN chce po USA počet obětí náletů bezpilotních letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Zpráva OSN kritizuje USA za vysoký počet civilních obětí při náletech bezpilotních letadel. Její hlavní autor Ben Emmerson, který navštívil země, kde byly drony použity, požaduje od USA počty obětí náletů. Podle odhadů z jeho průběžné v pátek zveřejněné zprávy si vyžádaly životy 450 civilistů.

Článek

Britský právník Emmerson, který pracuje jako zvláštní zpravodaj OSN pro oblast lidských práv a boji proti terorismu, zkritizoval ve zprávě současný způsob použití bezpilotních letadel.

Podle něj je především neakceptovatelné, aby USA nezveřejňovaly z bezpečnostních důvodů počty civilních obětí při náletech zaměřených na velitele teroristických skupin. Podle průběžné zprávy v Pákistánu, Afghánistánu a Jemenu zahynulo při jejich útocích od roku 2004 více než 450 civilistů. Jen v Pákistánu je jich 400.

Podle Emmersona mají Spojené státy a další země používající vojenská bezpilotní letadla povinnost vyšetřovat zprávy o civilních obětech.

Nepoužívá je jen armáda

Druhou výhradu má k právním aspektům využití bezpilotních letadel, které se mnohdy používají proti cílům v zemích, s nimiž nejsou státy nasazující drony ve válce. V USA je navíc nepoužívá jen armáda, ale také tajná služba CIA.

Sám ale přiznal, že pokud budou drony užívány v souladu s mezinárodním právem a s humanitárními zákony, mohou snížit počet civilních obětí v ozbrojených konfliktech.

„Vzhledem k tomu, že se ale stále více rozšiřují, protože jsou levnější než pilotovaná letadla a při jejich nasazení nehrozí ztráta posádky, bez dohody o  podmínkách jejich nasazení rostou rizika, že se budou používat masově bez jakékoli regulace,” zdůrazňuje nejpodstatnější závěr zprávy bezpečnostní expert BBC Gordon Corera.

Nasazení dronů vzbuzuje stále větší obavy a roste i jeho kritika. Proto jejich použití vyšetřuje OSN. [celá zpráva]

Americký prezident Barack Obama proto už uvedl, že změní pravidla jejich nasazení.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám