Hlavní obsah

Na ambasádu USA ve Švédsku přišla obálka plná jedovaté a leptavé látky

Stockholm

Velvyslanectví Spojených států ve Stockholmu bylo ve středu na několik hodin evakuováno poté, co se v něm objevila listovní zásilka s velmi nebezpečným práškem. Sdělila to místní policie a americká ambasáda.

Foto: Claudio Bresciani, ČTK/AP

Švédští policisté před ambasádou USA ve Stockholmu.

Článek

Doručená obálka obsahovala velmi jedovatou a leptavou látku, řekl bez upřesnění nalezeného bílého prášku představitel stockholmské policie Fredrik Nylen. Nikdo podle něj nebyl zraněn.

Původ nebezpečné zásilky se vyšetřuje. Švédská policie k tomu jen poznamenala, že nemá informace o tom, že by velvyslanectví USA, kde pracuje na 170 lidí, obdrželo v poslední době nějakou výhrůžku.

Podezřelé zásilky s bílým práškem loni vyděsily pracovníky kanceláří tří aljašských kongresmanů a způsobily evakuaci vládních budov ve Fairbanksu a Anchorage. Po bližším prozkoumání podezřelého obsahu agenti FBI oznámili, že obsahují jen neškodný drcený beton.

Policie v USA musela loni také vyšetřovat případ 29 dopisů, které došly na americké školy a obsahovaly podezřelý bílý prášek a text vztahující se k mezinárodní islámské teroristické síti Al-Káidě. Podle vyšetřovatelů byla i zde látka neškodná.

Případy ale vždy vyvolaly vzpomínky na případ z roku 2001. Vědec Bruce Ivins tehdy krátce po teroristických útocích na New York a Washington, které podle Washingtonu spáchala Al-Káida, rozeslal dopisy s antraxem (smrtící bakterií sněti slezinné). O život tehdy přišlo pět lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám