Hlavní obsah

Putin: Nenecháme se vytlačit z íránského trhu

Novinky, Jan Horák, RIA-Novosti, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Rusko nepřipustí, aby mezinárodní obavy z jaderného programu Teheránu sloužily jako záminka k vytlačení ruských obchodních firem z íránského trhu. Řekl to v neděli ruský prezident Putin pro BBC před návštěvou Velké Británie. USA podezírají Írán z vývoje jaderných zbraní a žádají Rusko, aby přerušilo výstavbu jaderné elektrárny v íránském Búšehru.

Článek

Moskva tuto žádost však odmítá. Putin připomněl, že Írán podepsal dohodu o nešíření jaderných zbraní a íránský prezident Chátamí jej v nedávném telefonickém rozhovoru ujistil, že "Írán je připraven podepsat každý dokument, který by dal jeho jaderný program pod naprostou kontrolu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE)".

Putin: Írán nepatří na osu zla

Putin zároveň připustil, že si také klade otázky kolem íránského jaderného programu. Poukázal přitom na západoevropské firmy, které dodávají Teheránu jadernou technologii, jež se dá "minimálně označit jako zařízení pro dvojí užití".

Prezident také odmítl řazení Íránu a KLDR do tzv. osy zla. "Rusko nemůže souhlasit s takovou terminologií," zdůraznil.

Irák musí plnit dohody podepsané Husajnem

Putin obhajoval také spolupráci Ruska s Irákem. Příští irácká vláda by podle něj měla plnit kontrakty uzavřené mezi bývalým režimem Saddáma Husajna a ruskými společnostmi. "Iráčané musejí splnit své závazky podle zákona a my se samozřejmě budeme snažit, aby některé z těchto projektů byly konkretizovány," řekl Putin a dodal, že má právo spoléhat na podporu mezinárodních právních orgánů.

Rusko se chce podílet na obnově Iráku

Putin dodal, že Rusko, jež bylo rozhodně proti vojenské operaci v Iráku, má dobré předpoklady podílet se na obnově Iráku. "Moji partneři, jak britský premiér, tak i americký prezident nepopírají, že Rusko má právo se podílet na obnově Iráku," zdůraznil.

Velká část ekonomické a průmyslové infrastruktury Iráku je podle Putina založena na ruské technologii, která "není sice nejmodernější, ale přesto funkční. Nejméně nákladný a nejefektivnější způsob, jak uvést tuto infrastrukturu do provozu, je nasadit na to ruské experty", řekl Putin.

Reklama

Související články

USA přerušily kontakty s Íránem

Americká vláda přerušila kontakty s Íránem a ministerstvo obrany prosazuje jako klíčovou strategii destabilizaci íránské vlády. S odvoláním na vládní zdroje...

Putin s Bushem zahájili formálně odzbrojení

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký protějšek George W. Bush si v neděli ráno v Petrohradu vyměnili ratifikační listiny, které jsou součástí dohody...

Výběr článků

Načítám