Hlavní obsah

USA přerušily kontakty s Íránem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká vláda přerušila kontakty s Íránem a ministerstvo obrany prosazuje jako klíčovou strategii destabilizaci íránské vlády. S odvoláním na vládní zdroje to v neděli napsal americký list The Washington Post (WP).

Foto: Jan Kaše

Pohorská náves s kapličkou sv. Prokopa

Článek

Americký krok následuje po zprávách tajných služeb, podle nichž se agenti teroristické sítě al-Kajdá v Íránu podíleli na sebevražedných atentátech 12. května v Saúdské Arábii.

Podle WP se Bílý dům "zdá být připraven přistoupit na agresivní politiku usilující o destabilizaci íránské vlády". V úterý se bude v Bílém domě konat schůzka o strategii vůči Íránu, kde budou zástupci Pentagonu prosazovat takový postup, který by vedl k lidovému povstání a ke svržení vlády, napsal deník. Mluvčí Bílého domu odmítl tuto záležitost komentovat.

Hrozí další americký útok?

Americký útok na Írán nyní nehrozí, ale podobný konflikt nelze v budoucnosti vyloučit, uvedl na webových stránkách BBC komentátor Jim Muir. Íránští představitelé si jsou toho podle něj vědomi a snaží se vyhnout všemu, co by mohla vnímat jako provokaci vláda George Bushe. V té podle Muira roste moc konzervativních zastánců tvrdé linie, takzvaných jestřábů.

"Pokud bude Bush opět (v roce 2004) zvolen, Američané na nás určitě zvýší tlak, a to ekonomicky a politicky. Možná i zaútočí na vojenské cíle," citoval Muir nejmenovaného vysokého íránského činitele. Ten sdělil, že Teherán bere situaci velmi vážně a už zahájil bezpečnostní a vojenské přípravy, aby jí čelil.

Historie vzájemných sporů

USA přerušily vztahy s Íránem po tamější islámské revoluci v roce 1979. Loni prezident George W. Bush zařadil Írán mezi země "osy zla" pokoušející se vyvíjet zbraně hromadného ničení. USA také obviňují Írán, že poskytuje útočiště členům sítě al-Kajdá. Ale během americké války v Afghánistánu a po ní se představitelé obou zemí občas scházeli. Po útocích v Saúdské Arábii však Washington další setkání odvolal. Podle The Washington Post při tomto rozhodování hrály velkou úlohu "velmi znepokojivé odposlechy" před a po útoky.

Podle amerických zpravodajských služeb se na plánování útoků, které způsobily 34 mrtvých, podíleli právě členové al-Káidá z Íránu. Oficiální íránská agentura IRNA ve čtvrtek napsala, že americká tvrzení vycházejí z chybných informací. Íránští představitelé uvedli, že dají zatknout členy teroristických skupin, pokud se jim podařilo dostat do země. 

Reklama

Související články

Vztahy mezi USA a Íránem stále napjatější

Americká vláda přerušila kontakty s Íránem a představitelé amerického ministerstva obrany prosazují postup, který by destabilizoval íránskou vládu. S odvoláním...

Výběr článků

Načítám