Hlavní obsah

Íránský jaderný program znepokojuje už i Moskvu

ČTK, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

K poskytnutí záruk, že nezneužívá svého jaderného energetického programu jako zástěrky pro vývoj nukleárních zbraní, v úterý vyzval Írán náměstek ruského ministra zahraničí Georgij Mamedov. Podle agentury AP jde o doposud nejzřetelnější náznak toho, že obavy USA už bere vážně i Rusko.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pohádkový domeček čp. 98 otce a syna Blažkových.

Článek

Právě Rusko totiž Íránu dodává komponenty pro jadernou elektrárnu v Búšehru a dlouhodobě odmítala americkou kritiku íránských nukleárních ambicí.

Mamedov projevil obavy z "vážných, nevyřešených otázek v souvislosti s íránským jaderným výzkumem" při schůzce s íránským velvyslancem v Moskvě Gholámem Rezá Šafím. Za nanejvýš důležité přitom označil, aby Írán podepsal co nejdříve dodatečný protokol s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE), který by umožnil i předem nehlášené kontroly jaderných zařízení v zemi.

Podle Mamedova je také důležité, aby se MAAE programem důkladně zabývala na svém červnovém výročním jednání. Washington očekává, že agentura vyhlásí, že Írán porušuje smlouvu o nešíření jaderných zbraní tajnou výstavbou továrny na obohacování uranu v Natanzu 350 km jižně od Teheránu.  

"Šokující nález" má být zveřejněn v červnu

Írán trvá na tom, že svá jaderná zařízení buduje výhradně k energetickým a mírovým účelům, při čemž spolupracuje s MAAE. Rozruch však vznikl loni v létě, když exilová opozice upozornila na existenci dvou závodů u Natanzu a u Aráku, v nichž inspektoři MAAE do té doby nikdy nebyli.

Šéf MAAE Muhammad Baradej přijel v únoru do Íránu a výsledkem zběžné prohlídky bylo podle diplomatických zdrojů amerického týdeníku Time šokující zjištění: navštívený podnik u Natanzu je "velmi rozvinutý", Teherán buduje "stovky plynových centrifug k obohacování uranu"; zároveň prý staví kapacity, které lze využít i k výrobě plutonia, tedy dvou látek potřebných k výrobě jaderných zbraní.

"Takové centrifugy mohou obohacovat uran do míry potřebné k výrobě zbraní," řekl v dubnu ruský ministr jaderné energetiky Alexander Rumjancev. "Pokud jsou tyto zprávy přesné, je to alarmující," prohlásil. Baradej hodlá nález svého týmu zveřejnit právě příští měsíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Vztahy mezi USA a Íránem stále napjatější

Americká vláda přerušila kontakty s Íránem a představitelé amerického ministerstva obrany prosazují postup, který by destabilizoval íránskou vládu. S odvoláním...

USA přerušily kontakty s Íránem

Americká vláda přerušila kontakty s Íránem a ministerstvo obrany prosazuje jako klíčovou strategii destabilizaci íránské vlády. S odvoláním na vládní zdroje...

Výběr článků

Načítám