Hlavní obsah

Putin s Bushem zahájili formálně odzbrojení

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PETROHRAD

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký protějšek George W. Bush si v neděli ráno v Petrohradu vyměnili ratifikační listiny, které jsou součástí dohody o snížení stavu jaderných zbraní. Podle ruské agentury ITAR-TASS tento krok znamená zahájení realizace už několikrát ohlášeného projektu postupného odzbrojování obou zemí.

Foto: Photo: Ladislav Mácha, Design: Alena Javorská

Obal CD Tsunami

Článek

Na snížení počtu bojových jaderných hlavic se dohodli oba politici již vloni v květnu. Do roku 2012 by se z nynějších 6 až 7 tisíc měly Rusko a Spojené státy dostat na 1,7 až 2,2 tisíce kusů. Dohoda už prošla v březnu schválením americkým Senátem, ruská Státní duma vše kvůli napětí vzájemných vztahů během války v Iráku ratifikovala až koncem května.

Rusko - USA: strategické partnerství 

Oba prezidenti nešetřili během petrohradských oslav vzájemně vyslovovanou chválou. Například Putin za Rusko sdělil, že spolupráce mezi Moskvou a Washingtonem je "strategickým partnerstvím", jež nemá na světě alternativu. Stále nejsilnější velmoci světa si prý dokonce vzájemně vyříkaly rovněž dozvuky irácké krize, z níž jejich vztahy "vyšly posílené".

Potentáti si během jednání tykali, oslovovali se Vladimire a Georgi. Bush si ale ani v Petrohradu neodpustil výtky směřované do Íránu. Vyzval zemi, aby se přidala k nešíření jaderných zbraní.

Dnes se americký prezident na schůzce G8 setká v Evianu s dalším členem protiválečného tábora - francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem, jenž odletěl z Petrohradu těsně před Bushovým příletem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám