Hlavní obsah

Žhavá zóna voleb 2020 – státy na vážkách

Právo, Jiří Roškot

Jsou nadějí i bolehlavem kandidátů. Státy, v nichž bývá podpora obou hlavních amerických politických stran vyrovnaná, a přitom v úhrnu vydají tolik volitelů prezidenta, že nakonec mohou klání o Bílý dům rozhodnout. Vžila se pro ně označení žhavá zóna, zlatý grál voleb.

Článek

„Amerika čelí osudové volbě,“ předpověděl list The Guardian. Přesto, že takřka každé prezidentské volby nesou přívlastek „nejdůležitějších za generaci“, agresivní pravicový kurz obhájce prezidenta Donalda Trumpa dělá z hlasování 3. listopadu křižovatku na léta dopředu.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Celoamerické průzkumy v této fázi ztrácejí význam, pokud není něčí náskok dramatický. Klíčem k vítězství se stává ovládnutí jazýčku vah. Letos ho podle serveru FiveThrityEight (538) tvoří „veteráni“ a i „nováčci“ mezi 50 státy Unie, které společně vydají přes 160 z 538 hlasů ve sboru volitelů prezidenta, přičemž k vítězství jich je potřeba přinejmenším 270.

Překvapivě ukázněný Trump a sarkastický Biden. Konečně pořádná debata, shodují se komentátoři

Amerika

Tábory Trumpa a demokratického vyzyvatele Joea Bidena zaostřují na asi desítku států, z nichž většina se v roce 2016 rozhodla ve prospěch Trumpa, byť některé jen o méně než procento, ačkoli průzkumy tehdy mírně favorizovaly demokratku Hillary Clintonovou.

Červené státy teď modrají

Letos však politická mapa v této žhavé zóně začíná přecházet z červeného (barva republikánů) do modrého odstínu (barva demokratů). Arizona, Wisconsin, Pensylvánie, Michigan, Minnesota a Florida mají tendenci klonit se k Bidenovi.

Naproti tomu ve státech Texas, Severní Karolína, Iowa, New Hampshire, Georgia a Ohio je příliš nejisté cokoli předpovídat. Kdyby se volby konaly teď a Biden by ke svým „jistým“ státům přidal Pensylvánii, Michigan a Wisconsin z galerie průmyslových států severovýchodu (tzv. Rust Belt, Rezavého pásu), vyhraje, říká prognóza CNN.

Američané se hrnou k volbám v předstihu

Volby USA

A to i bez Ohia a i kdyby mu nevyšly záměry v některých státech Slunečního pásu (Sun Belt)) táhnoucího se jihem a jihozápadem USA, zejména na Floridě, v Arizoně a v Texasu.

Texas ovšem nejspíš zůstane pro Bidena nedosažitelnou metou. Posledním z demokratů, jenž si připsal tento stát s lukrativním počtem 38 volitelů, byl v roce 1976 James Carter. Přesto se i v Texasu voličské nálady mění: Biden se tam v jedné anketě dotáhl na Trumpa na pouhá tři procenta, což je samo o sobě pro demokraty výhra.

Poslední střetnutí Trumpa s Bidenem: šest témat, vyostřená atmosféra a vypínání mikrofonů

Volby USA

„Před čtyřmi lety Ohio Trumpa velmi uspokojilo 18 voliteli. Letos to ale vypadá, že si je vezme zpátky,“ upozornila tamní stanice WOSU s tím, ze nadšení z prezidentových původních a nenaplněných slibů ochládá.

Bidenovy vrásky: bílý venkov volí ve velkém

Biden je na tom lépe než Clintonová před čtyřmi lety. Boduje u bělochů. Zamlouvá se přes polovině těch s vysokou školou a dvěma pětinám bez ní a také čtyřem pětinám černochů. Jenže čísla jsou čísla a skutečnost je skutečnost.

Pokud prohraju, odjedu ze země, naznačil Trump

Volby USA

Hlasování už běží naplno. Korespondenčně se vyslovilo už několik desítek milionů Američanů a podle CNN má štáb Bidenovy kampaně vrásky. Jeho členové soukromě přiznávají znepokojení z vyšší než očekávané účasti bělochů z venkova, jedné z Trumpových bašt. „To není vůbec k smíchu,“ citovala CNN jednoho z volebních stratégů.

Kdo jde do amerických prezidentských voleb

Volby USA

Ani Bidenův štáb, ani republikáni totiž nevylučují reprízu nástupu Trumpových skalních příznivců právě v klíčových státech průmyslového severovýchodu USA, čímž by se mohlo opakovat překvapení z roku 2016, kdy potřeli všechny odhady.

Reklama

Výběr článků

Načítám